Borgens lønfest

FLERE AF Folketingets partier fik iskolde fødder i går, da nyheden om deres planlagte lønfest lækkede til medierne.

ET LØNHOP på ca. 14 pct lød et slag på tasken. Og én efter én blev partierne flakkende i blikket og trak i land. Flere med nærmest rødmende bemærkninger om at 14 pct. nok er lige i overkanten i denne tid.

UD OVER den kraftige lønforhøjelse bliver en del af deres hidtidige løn mere synlig – den har tidligere været udbetalt som et dejligt skattefrit tillæg på godt 60.000 kr. Nu skal det fremover være en synlig del af lønnen, og det kræver, at beløbet bliver sat gevaldigt op, når de nu skal svare skat af tillægget og samtidig få deres sædvanlige ekstra 60.000 kr. ind på kontoen.

LYDER DET indviklet? I den grad! Aflønningen af politikere har alle dage været så dybt mystisk og fyldt med små kasser og skuffer, at Bermuda-trekanten og universets uendelighed virker ligetil og letforståelige ved siden af.

LIGESÅ gådefuldt er det, at der skal en hel kommission til at modernisere systemet. Hvis man virkelig af ærligt hjerte bare ønsker et gennemskueligt, enkelt system, behøver det vel ikke tage flere år med en højt betalt kommission at køre det gennem lommeregneren og barbere alle de sindssyge vildskud af?

DET ER på høje tid, at aflønningen af politikere ligner resten af samfundets. I den pæne ende, men gennemsigtig og uden et morads af ekstra begunstigelser, der kun bidrager til mistro og politiker-
lede. Det er forståeligt, at en del borgmestre for eksempel er frustrerede over, at deres kommunaldirektør tjener mere end borgmesteren. Men fede vederlag og pensioner til folk som Corydon og Karen Hækkerup, der glider direkte ud i erhvervslivet til toplønninger, er til gengæld helt ude i hampen.

LIGESOM det skriger til himlen, at ministre og folketings-politikere i årevis har bevilget sig selv ekstra tidlig pension med ekstra mange penge efter deres hårde slid – I forhold til folk med mere tilbagelænede job som skolelærer eller arbejdsmand. Politikere har skullet have frie boliger uden beskatning osv. osv. Nu får vi se, om de gør op med tag selv-bordet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Enoksen tager til genmæle i kvote-slagsmål
Mand anholdt efter bombealarm ved Det Hvide Hus
Anonyme Alkoholikere har fået nye lokaler
Skotland giver løsrivelse endnu et forsøg
'Vi skal kunne anmelde uden at afsløre vores identitet'
Talentfulde kokke jonglerede med grønlandske råvarer
sermitsiaq.ag