Lederen

Nyttige idioter

INTET LAND har så brutalt og diktatorisk et styre, at det afholder dansk erhvervsliv med skiftende ministre i spidsen fra at aflægge visit, hvis der er penge at tjene.

Nu er turen kommet til Saudi-Arabien, som har et af verdens mest undertrykkende regimer. Kongen og oliesheikerne kan vente dansk besøg i midten af februar.

Og de kan godte sig, for delegationslederen, udenrigsminister Kristian Jensen (V), har en trumf i ærmet: Kronprinsparret skal med på turen.

FREDE OG MARY vil blive sendt til et kongediktatur, der pisker og henretter politiske modstandere, hvor ytrings- og forsamlingsfriheden ikke findes, hvor kvinderne er så kuede, at de ikke engang må køre bil. Et diktatur, som bidrager med hovedparten af den finansielle støtte til Islamisk Stat.

Amnesty International kalder da også det planlagte besøg for skandaløst – ikke mindst set i lyset af at saudierne fejrede nytåret med at henrette 47 mennesker.

KRONPRINSPARRETS deltagelse vil give Saudi-Arabien en blåstempling, som automatisk falder tilbage på Danmark. For der er ingen tvivl om, at saudierne vil udnytte det kongelige besøg til det yderste.

Kongehuset stiller som regel op, når regeringen kalder. Så derfor er det udenrigsministeren, som er skurken i denne sag.

MEN FOR Kristian Jensen går dansk eksport forud for alt andet. Det er af national interesse, at vi får solgt en masse smør og ost, også selv om det sender et signal om, at vi ser igennem fingre med overtrædelser af menneskerettighederne.

Ganske vist lover ministeren at stille kritiske spørgsmål til regimet, men det vil vanen tro ske med så lav en stemmeføring, at de nemt kan overhøres. 

40 virksomheder har tilmeldt sig turen, men flere overvejer at melde fra. Dog ikke af moralske grunde, men fordi det anspændte forhold mellem Saudi-Arabien og Iran kan true sikkerheden i regionen.

DET ARGUMENT kan hoffet også bruge som undskyldning for at holde kronprinsparret hjemme og derved undgå, at Frede og Mary kommer til at fremstå som nyttige idioter.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Vittus indbød USA til øget samarbejde
De vil volden i forkøbet
Arktisk topmøde om langsigtet økonomisk samarbejde
Valgkandidater fra IA vil arbejde for Arktisk Zoologisk Have
Lær at tage fede billeder i Sisimiut
Se fotos: Sådan fjerner man en lavine
sermitsiaq.ag