Lederen

Spis brød til

  • Mad Dog Mattis beroliger Claus Hjort, men kræver flere penge. Foto: AP
Mad Dog Mattis beroliger Claus Hjort, men kræver flere penge. Foto: AP

TRODS bombastiske udmeldinger fra Donald Trump i valgkampen om det modsatte har hans forsvarsminister James ’Mad Dog’ Mattis på et møde i Bruxelles forsikret sine Nato-kolleger om, at organisationen er ’en urokkelig grundsten’ for USA.

Men – for der er altid et men. Betingelsen er, at europæiske lande hurtigt begynder at bruge langt flere penge på militært isenkram.

OG DET KRAV finder vores egen forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), aldeles rimeligt.

Også selv om Nato fortsat er langt stærkere militært end Putins aggressive Rusland.

Selv uden bidrag fra USA og Canada bruger de europæiske medlemslande fire gange så meget på forsvaret som russerne.

EKSTRA BLADET er tilhænger af Nato, men det betyder ikke, at Danmark kritikløst og blindt tilslutter sig USA’s totale lederskab med en uberegnelig Trump som øverste feltherre.

Vi så, hvor galt det kan gå, når en dansk statsminister lader sig forblænde af en krigsliderlig amerikansk præsident.

Anders Foghs venskab med George W. Bush kastede Danmark ud i vanvittige krige mod Afghanistan og Irak, som kostede snesevis af danske soldater livet.

PÅ DEN BAGGRUND er det lidet betryggende at tænke på, hvad Anders Samuelsen – dog før han blev udenrigsminister – angav som Liberal Alliances udenrigspolitik: at følge alle amerikanske krav til punkt og prikke.

Det danske forsvarsbudget er i øjeblikket 23 milliarder kr. om året svarende til 1,17 procent af bruttonationalproduktet. Amerikanerne kræver to procent – et krav, som kun fem Nato-lande opfylder.

MEN NÅR DET gælder vilje til at sende soldater, fly og skibe på farlige missioner rundt i verden, har Danmark været duksedreng i Nato i årevis.

Vi synes, partierne bag forsvarsforliget i langt højere grad skal arbejde på, at udgifterne til forsvar rent faktisk bruges til – forsvar. I stedet for at solde milliarder op på håbløse krigsmissioner i Langbortistan.

EKSPERTER PEGER PÅ sikringsopgaver i Østersøen og i de arktiske egne som vitale nye mål. Det kræver en strukturændring, men næppe ekstra penge.

Vore politikere bør spise brød til, hver gang amerikanerne forlanger oprustning. Ikke mindst når præsidenten hedder Donald Trump.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Besøg Malene i Igaliku via computer
Maniitsoq Musikskole sendte afbud
Videnskabsmarch gennemført i Kangerlussuaq
Hvem laver Aasiaats flotteste sneskulptur?
Ordet eskimo er forbeholdt eskimoer
Kitesurfing på grønlandsk isbjerg
sermitsiaq.ag