Politik

Aarhus-borgmester skrotter stormoské efter afsløringer

Efter de seneste dages afsløringer af blandt andet et shariaråd i Aarhus har borgmester mistet tilliden

  • Jacob Bundsgaard borgmester i Århus trækker støtten til ny stormoske. (foto: ARENSBAK HELLE)
Jacob Bundsgaard borgmester i Århus trækker støtten til ny stormoske. (foto: ARENSBAK HELLE)

Århus borgmester Jacob Bundsgaard trækker nu støtten til ny stormoské i Århus. Han har mistet tilliden til foreningerne bag, Forbundet af Islamiske Foreninger.

Det sker efter at Tv2 i Dokumentarserien 'Moskerne bag sløret' med skjultkamera har afdækket hvordan flere imamer i Århus og resten af landet blandt andet rådgiver en voldsramt kvinde til at undgå politianmeldelse og i stedet søge hjælp hos et shariaråd.

- Husk at respekter ham, selvom han tæver dig' lyder det bl.a. i dokumentaren, der afdækker der islamiske miljø rundt om en række danske moskeer.

Den slags udtalelser vil JacobBundsgaard ikke acceptere.

- De har sagt ét for åbne kameraer, men noget andet for lukkede døre. Vi kan under ingen omstændigheder acceptere shariaråd, eller at imamer lægger pres på kvinder, for at de går tilbage til deres voldelige ægtefæller, fortæller han.

- Min tillid til nogle af de foreninger, der står bag projektet, er væk. Dermed er det meget vanskeligt at forestille sig, at det bliver gennemført, siger Jacob Bundsgaard (S).

Se også: Nye optagelser dokumenterer sharia-råd i Danmark

Se også: Forsker peger på gode britiske erfaringer med sharia-råd

Efter at have set dokumentaren af Jacob Bundsgaard og socialdemokraterne trukket deres støtte til den nye århusianske stormoske.

- Det er et vigtigt princip, at vi har religionsfrihed i Danmark. Men med de ting, der er kommet frem her, så har jeg svært ved at se det projekt gennemført. Tilliden er væk, siger Jacob Bundsgaard (S) til TV 2.

Også SF i Aarhus melder ud, at de har mistet tilliden. De ønsker ifølge TV 2s oplysninger at sætte projektet på standby det næste års tid, indtil miljøet er blevet undersøgt grundigt, og det vurderes forsvarligt igen at give grønt lys for opførelsen.

- I SF vil vi stadigvæk give de moderate kræfter en chance for at føre projektet uden fanatiske imamer, rådgivning imod loven eller indoktrinering af børn, siger Thomas Medom, rådmand og politisk leder for SF i Aarhus.

Tidligere søndag kom det frem, at Venstre i Aarhus ville fremlægge et beslutningsforslag i byrådet for at få flertal mod at sælge grunden til Forbundet af Islamiske Foreninger, som vil bygge stormoskeen.

Det er 11 forskellige islamiske foreninger, der står bag forbundet, som vil bygge den omdiskuterede stormoské.

Et rødt flertal i Aarhus Byråd bakkede sidste år op om at sælge en byggegrund nær Gellerup til opførelsen af en ny stormoské.

Planen var at stormoskéen skulle ligge tæt på Gellerupparken, men nu ser det altså alligevel ud til at blive udskudt på ubestemt tid eller droppet helt som konsekvens af afsløringerne i dokumentarserien.  

 

 

OVERBLIK: Stormoskéen i Aarhus droppes af borgmester

Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) afliver det nuværende stormoské-projekt i byen. Se forløbet her.

Planerne om at bygge en stormoské i Aarhus er søndag aften styrtet i grus, lyder meldingen fra byens borgmester, Jacob Bundsgaard (S), som har mistet tilliden til foreningerne bag, Forbundet af Islamiske Foreninger (FIF).

Få her et overblik over forløbet:

* I maj 2014 sender FIF en ansøgning til Aarhus Kommune med et ønske om at købe en grund i byen, hvor den vil opføre en Stormoské.

* Et rødt flertal i Aarhus Byråd bakker 18. marts 2015 op om at sælge en byggegrund nær Gellerup til opførelsen af en stormoské.

* TV2's dokumentar "Moskeerne bag sløret" bliver vist i starten af marts måned 2016, og det skaber stor debat, da programmet blandt andet viser, hvordan en aarhusiansk moské har lagt lokaler til undervisning i sharialovens regler for stening og pisk.

I programmet indgår også udtalelser om at slå børn og vejledning i, hvordan kvinder bør undgå at tage arbejde, hvor der er mænd til stede. Der vises også billeder fra et såkaldt sharia-råd i en af moskéerne i Aarhus, hvor en imam angiveligt afgør, at en kvinde ikke skal skilles fra sin mand.

* Borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard fortæller 5. marts, at han på baggrund af dokumentaren vil kigge nærmere på de foreninger, der står bag stormoskéen, og sikre sig, at de agerer inden for landets lovgivning.

* 6. marts kommer det frem, at Venstre vil fremlægge et beslutningsforslag i Aarhus Byråd for at få flertal mod at sælge grunden til Forbundet af Islamiske Foreninger, som vil bygge moskéen.

* Søndag 6. marts siger Jacob Bundsgaard, at han har mistet tilliden til foreningerne bag stormoskéen, og at han har meget svært ved at se projektet blive en realitet.

* Moskéen er tegnet af arkitektfirmaet Johannsen Arkitekter, og ville have kostet 75 millioner kroner at opføre. Pengene til projektet kommer fra investorer og sympatisører i ind- og udland.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
Kræver handling for oprindelige folks rettigheder
sermitsiaq.ag