KÆMPE OVERBLIK: Alt, hvad du skal vide om Super Tuesday

OVERBLIK: En stor del af de amerikanske delstater holder primærvalg valg i dag, som også er kendt som 'Super Tuesday'. Ekstra Bladet følger udviklingen hele natten

1/2
Næste »

12 amerikanske stater skal i nat dansk tid stemme om såvel det republikanske som det demokratiske præsidentkandidatur på den såkaldte stort anlagte 'Super Tuesday'. Og ser man på meningsmålingerne, så bliver det den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, som kommer til at dominere resultaterne.

Det betyder, at vi øjeblikket er vidne til noget helt usædvanligt i amerikansk politik, siger ekspert Anders Agner Pedersen til Ekstra Bladet.

- Det, som sker i øjeblikket, hvor Donald Trump er republikanernes førende kandidat, er ikke den, som partiet gerne vil have. Det vil sige, at hvis vi får en situation i dag, hvor Trump for gode resultater, så vil det interne slagsmål alligevel fortsætte. Og det er helt usædvanligt, fordi partierne normalt vil samle sig om deres spidskandidat på dette tidspunkt i valgkampen, men det bliver altså ikke tilfældet her, siger han.

Få det store overblik over nattens kommende begivenheder herunder og husk, at du kan følge Super Tuesday hele natten LIVE her hos Ekstra Bladet.

Republikanerne
I flere af delstaterne får kandidaten kun en andel af de delegerede, hvis han opnår mindst 20 procent af stemmerne. Det styrker Donald Trump, fordi Marco Rubio og Ted Cruz kan falde for spærregrænsen, også i større delstater med mange delegerede.

Demokraterne
Ifølge partiets regler bliver de delegerede fordelt proportionalt. Derfor betyder sejrens størrelse meget, og det i hver enkelt delstat. Og det giver Sanders det problem, at Clinton ser ud til at vinde stort i folkerige sydlige stater.

FAKTA: Værd at vide om Super Tuesday

Tirsdag er en stor valgdag i kapløbet om at blive USA's næste præsident. Bliv klogere på dagen her:

Hvad er Super Tuesday?

Super Tuesday blev udviklet i 1988 og har siden været en tradition ved de amerikanske primærvalg. I år holdes det 1. marts, hvor 12 delstater og et enkelt oversøisk territorium holder enten primærvalg eller caucus, der på dansk kendes som vælgermøder.

Hvad er på spil?

Omkring en fjerdedel af alle delegerede. Det er dem, der i sidste ende skal pege på, hvem de ønsker som præsidentkandidat for partierne. Hos Republikanerne er der 595 delegerede på spil, mens der hos Demokraterne er 1004 på spil. En republikansk kandidat skal bruge 1237 delegerede for at vinde partiets nominering. Demokraterne skal have 2383.

Hvor skal der stemmes?

 • Alabama
 • Alaska (republikansk caucus)
 • Arkansas
 • Colorado (demokratisk caucus)
 • Georgia
 • Massachusetts
 • Minnesota
 • Oklahoma
 • Tennessee
 • Texas
 • Vermont
 • Virginia

Demokraterne har desuden caucus i Amerikansk Samoa, mens også Democrats Abroad tirsdag begynder at stemme på den foretrukne kandidat, men over flere dage.

Republikanerne har valgrelaterede begivenheder i Colorado, North Dakota, Wyoming, Amerikansk Samoa og Guam, men der bliver ikke stemt og uddelt delegerede.

Kilder: Bloomberg News, The New York Times, CBC News, BBC

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere