Politik

Palæstinenserne fester i gaderne efter FN-sejr

Fest på Vestbredden og Gaza, da det stod klart, at palæstinenserne får observatørstatus i FN

  • Glade palæstinensere i selvstyreområderne Gaza og Vestbredden festede i nat over FN’s ja til palæstinensisk forfremmelse. (Foto: AP)
Glade palæstinensere i selvstyreområderne Gaza og Vestbredden festede i nat over FN’s ja til palæstinensisk forfremmelse. (Foto: AP)
1/3
Næste »

FN-landenes overvældende ja til palæstinensisk forfremmelse i verdensorganisationen udløste glæde og jubel i selvstyreområderne Vestbredden og Gaza.

Før de kunne fejre, var der spænding blandt de mange mennesker, der fulgte stemmeafgivelsen på storskærme på Yasser Arafat-pladsen i Ramallah.

Mens stemmerne blev afgivet, var der helt stille på pladsen. Da det stod klart, at forfremmelsen var godtaget med stemmerne 138-9, blev stilheden afløst af jubelbrøl og masser af kram.

Der blev affyret fyrværkeri og skudsalver, mens musikken spillede i byens centrum.

- Selvom det kun er en moralsk sejr, er jeg glad, lyder det fra 39-årige Rashid al-Kor til AFP.

Mange palæstinensere mener, at en observatørstatus er første skridt på vejen til at blive anerkendt som en stat.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, kalder afstemningen 'historisk', men slår alligevel koldt vand i blodet.

- I dag er i sandhed en historisk dag. Vi har virkelig taget et skridt i retning mod palæstinensisk selvstændighed. I morgen begynder en helt ny kamp.

- Vi har en lang og svær vej foran os. Jeg vil ikke forsøge at lægge en dæmper på sejren i aften, men vejen forude er stadig vanskelig, siger Mahmoud Abbas efter afstemningen i FN-bygningen i New York.

Et stort flertal på 138 lande - heriblandt Danmark - stemte ja til at give det palæstinensiske selvstyre observatørstatus.

41 afstod fra at stemme, mens kun ni lande stemte imod, heriblandt USA og Israel.

De sagde de:

* Hillary Clinton, USA's udenrigsminister:

- Resolutionen vil kun placere nye forhindringer på vejen mod fred. Vi har gjort det klart, at kun gennem direkte forhandlinger kan Israel og palæstinenserne opnå den fred, de begge fortjener: To stater for to suveræne folk, som lever side om side.

* Benjamin Netanyahu, Israels premierminister.

- Beslutningen ved FN's Generalforsamling i dag vil ikke ændre noget som helst. Det vil ikke fremme oprettelsen af en palæstinensisk stat. Tværtimod.

* Mahmoud Abbas, palæstinensernes præsident:

- I dag er i sandhed en historisk dag. Vi har virkelig taget et skridt i retning mod palæstinensisk selvstændighed.

* Villy Søvndal, Danmarks udenrigsminister:

- Både præsident Abbas og premierminister Netanyahu har tidligere erklæret sig parat til at engagere sig i realitetsforhandlinger om den tostatsløsning, som både israelere og palæstinensere har fortjent.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere