Politik

Tysk nej og britisk tøven før FN-afstemning

Tyskland siger nej, og Storbritannien stiller krav forud for FN-afstemning om palæstinensisk observatørstatus

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger, at Storbritannien kun vil støtte palæstinensernes forsøg på at få observatørstatus i FN, hvis de erklærer sig villige til nye fredsforhandlinger med Israel.

- Hvis det ikke sker, vil vi afstå fra at stemme, siger udenrigsministeren.

Heller ikke Tyskland vil stemme ja til palæstinensernes diplomatiske opgradering, siger en talsmand for regeringen.

- Det står helt klart, at Tyskland ikke stemmer for sådan en resolution, siger talsmand Steffen Seibert.

Både Storbritannien og Tyskland har advaret palæstinenserne om, at afstemningen om deres FN-status kan give bagslag og undergrave håbet om en palæstinensisk stat, hvis afstemningen ikke fører til, at de direkte forhandlinger med Israel genoptages.

Det er dog ventet, at den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, vil få et sikkert flertal for sit forslag blandt de 193 medlemslande i FN's Generalforsamling, når der stemmes om resolutionen torsdag.

Danmark har sammen med blandt andre Frankrig, Spanien, Østrig, Portugal og Norge gjort det klart, at de støtter palæstinenserne, mens både USA og Israel er imod forslaget.

Israelske ministre har angiveligt allerede diskuteret mulige sanktioner mod palæstinenserne, hvis de opnår observatørstatus i FN.

Ifølge israelske medier vil regeringen blandt andet overveje at skære kraftigt ned på israelske arbejdstilladelser til palæstinenserne.

En højere status i FN, som er på linje med den, Vatikanet har, vil give palæstinenserne adgang til at deltage i debatter i generalforsamlingen.

Palæstina vil også som observatørstat i FN kunne søge medlemskab i flere FN-organisationer - herunder muligvis også Den Internationale Straffedomstol (ICC), hvilket bekymrer Israel.

Seneste Ekstra Bladet job

Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk