Politik

EU-lande giver op - ingen aftale om budget

Forhandlingerne om EU's langsigtede budget i perioden 2014-2020 er brudt sammen

Det lykkedes ikke for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 26 EU-ledere at blive enige om et nyt langsigtet budget for EU i perioden 2014-2020.

Efter to dages intense forhandlinger i Bruxelles besluttede EU-præsident Herman Van Rompuy fredag eftermiddag at afbryde forhandlingerne uden en færdig aftale.

Det erfarer Ritzau fra en kilde tæt på forhandlingerne.

Forventningerne forud for topmødet har været, at et sammenbrud ville betyde, at forhandlingerne først genoptages til februar næste år.

Fredagens sammenbrud kommer efter måneders budgetslagsmål i unionen, hvor medlemslandene har stået stejlt overfor hinanden.

Der har især været strid om det centrale spørgsmål om størrelsen på EU-budgettet, hvor de såkaldte budgetbisser med Storbritannien i spidsen har forlangt, at den økonomiske krise også skal afspejle sig i EU i form af et mindre budget.

Pessimisme
Derudover har en række EU-lande krævet en modernisering af EU-budgettet, så der lægges mindre vægt på traditionelle udgiftsposter som landbrugs- og regionsstøtte og mere fokus på blandt andet forskning og klimatiltag.

EU-topmødet var dog aldrig tæt på at levere et endeligt resultat, og der var fra begyndelsen en alt andet end en optimistisk stemning hos stats- og regeringscheferne.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sagde allerede torsdag, at hun tvivlede på en aftale. Og ved ankomsten til mødet fredag var Helle Thorning-Schmidt også pessimistisk.

- Det ser vanskeligt ud. Det vil jeg godt sige åbent og ærligt. Det gør det ud fra et snævert dansk synspunkt, men det gør det også ud fra mange andre landes synspunkter, sagde Thorning-Schmidt.

Med sammenbruddet kan den danske statsminister dog glæde sig over, at hun nu får ekstra tid til at overbevise sine kolleger og Van Rompuy om, at Danmark skal have en rabat på én milliard kroner årligt på betalingerne til EU-budgettet.

Den danske rabat har trods en hård lobbyindsats fra danske ministre og embedsmænd endnu ikke været en del af forhandlingsudspillet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Strid om fiskekvoter optrappes
Børn skal kun krammes af dem, de kender godt
GSS topper tabellen ved junior-GM
Unge vil undervises på grønlandsk
Voldelige partnere vil have hjælp
De unge trænger til et flirtekursus
sermitsiaq.ag