Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Politik

'Sjov' mand i front mod korruption i Kina

En tidligere topøkonom med god sans for humor er på partikongressen i Beijing udnævnt til stå i spidsen for kampen mod korruption

  • Manden med hentehåret ligner ikke det, han har ord for at være: En ganske sjov fætter med god sans for humor. Nu skal Wang Qisan stå i spidsen for kampen mod korruption i Kina. (Foto: AP)
Manden med hentehåret ligner ikke det, han har ord for at være: En ganske sjov fætter med god sans for humor. Nu skal Wang Qisan stå i spidsen for kampen mod korruption i Kina. (Foto: AP)

En af favoritterne til pladserne i Kinas absolutte magttop, Wang Qisan, er ved afslutningen af den 18. kongres i Kinas kommunistparti blevet udpeget som den, der skal lede kampen mod korruption i kæmperiget.

Netop denne kamp havde en central placering i den åbningstale fra den afgående formand, prædident Hu Jintao, som blev analyseret verden over for en uge siden.

Udpeget af kongressen
Kongressen i Folkets Store Hal i Beijing blev afsluttet med, at de 2200 delegerede fra alle steder af landet valgte en ny centralkomité med 205 medlemmer. Xi Jinping blev genvalgt til komitéen, og statslige medier gentager, at han som ventet er kørt i stilling til at blive partiets øverste leder i det næste årti.

Hele den nye ledelse præsenteres for offentligheden torsdag, men de delegerede har allerede udpeget den respekterede økonom, Wang Qishan, til at lede bekæmpelsen af korruption.
Læs:

Se også: 86-årigt stenansigt kan miste magten

Beslutningen skal understrege, at partiet vil stå fast i kampen mod den meget udbredte korruption.

Spild af talent
Wang Qishan har været ledende embedsmand i finanspolitikken og har repræsenteret Kina i vigtige økonomiske forhandlinger med USA og EU.

Udpegningen af ham som leder af korruptionsbekæmpelsen har fået Bo Zhiyue, seniorforsker ved National University of Singapores Østasien Institut, til at tale om 'et kolossalt misbrug' af talent.

- Der kommer et kæmpemæssigt tab af hans styrke på økonomi, finansforhold og udenrigspolitik, siger Bo til forretnings-sitet Bloomberg. - Han er bankmand, men skal nu tage sig af disciplinærsager. Det er et misbrug af hans sande talent.

Skæv sans for humor
64-årige Wang Qishan, som blandt andet var en central person i forhandlingerne med danske virksomheder under præsident Hu Jintaos besøg i Danmark tidligere i år, er velkendt blandt vestlige politiske ledere. Den tidligere amerikanske finansminister Henry Paulson har kaldt ham 'nysgerrig' og beslutsom' og en person med en skæv sans for humor. Selv har Wang kaldt sig selv 'Timothy Geithners onkel', hvilket understreger kineserens gode forhold til USA's nuværende finansminister.
Læs:

Se også: Topchefer fik papir på kontrakter med Kina

Usentimental krisestyrer
Wang blev først som 35-årig medlem af kommunistpartiet, og han fortsatte med sit arbejde som bankmand, indtil han i 2004 blev borgmester i hovedstaden Beijing. Hans meritter, ikke mindst som en håndfast og usentimental krisestyrer under SARS-epidemien, har fået mange til at mene, at han kunne blive en noget bedre premierminister end favoritten, Li Keqiang.

Wang Qishan er en af 'de små prinser', søn af en revolutionshelt. Hans svigerfar, Yao Yilin, var vicepremierminister.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag