Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Politik

Tronskifte i Kina: Eks-leder spøger stadig

Knap 10 år efter han forlod posten, har Jiang Zemin stadig stor indflydelse i verdens største politiske parti.

Officielt har han ikke haft en magtfuld position i Kina i et årti - men bag kulissen trækker han i trådene og har et solidt greb om de politiske kræfter i verdens folkerigeste land og næststørste økonomi.

Hans navn er Jiang Zemin. 86 år, tidligere præsident i Kina og i øjeblikket en del af kommunistpartiets partikongres, som finder sted i Folkets Store Hal på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Foran over 2000 delegerede skal det enerådige kommunistparti torsdag formelt udpege afløseren for præsident Hu Jintao. Alle forventer, at Xi Jinping bliver udnævnt til Kinas næste rorgænger.

Jiang Zemin har arbejdet ihærdigt for, at han også får indflydelse på den næste præsidents politiske arbejde.

- Han er stadig i høj grad magten bag tronen, siger Kina-ekspert Willy Lam, som har skrevet en bog om Jiang Zemin.

Den tidligere præsident skaber dog usikkerhed omkring tronskiftet. Kinas nye ledelse har lovet økonomiske reformer og at hjælpe millioner ud af fattigdom, men Jiang Zemin trækker i en anden retning bag kulissen.

Det kan bremse de økonomiske planer, som ifølge eksperter er yderst nødvendige for Kina.

Jiang Zemins dybe involvering i tronskiftet i Kina er til dels personlig, lyder det fra kilder inde i kommunistpartiet. I en tid med øget kontrol af landets rigeste borgere ønsker han at sikre sine to sønner, som begge er succesfulde forretningsmænd.

- Jiang Zemin har brug for magtfulde folk til at støtte familien, når han ikke længere er her mere, siger Willy Lam.

- Xi Jinping skal sikre, at ingen rører hans to sønner, tilføjer Kina-eksperten.

Derudover har Jiang Zemin ifølge kilder et anstrengt forhold til den nu afgående præsident Hu Jintao. Kilder trækker en parallel til magtbalancen i en virksomhed:

Jiang Zemin er bestyrelsesformanden, som ikke blander sig i den daglige ledelse. Hu Jintao er den administrerende direktør, som til gengæld må rådføre sig med sin bestyrelsesformand i de større beslutninger.

Ifølge flere kilder vil dette magtforhold fortsætte, selvom Kina får ny præsident.

Jiang Zemins indflydelse blev åbenbar, da Beijing var i oprør over skandalesagen med den politiske sværvægter Bo Xilai i centrum.

Bo, som var lokal partiboss i millionbyen Chongqing med en lovende karriere foran partiet, blev for nylig sparket ud og beskyldt for at have misbrugt sin magt og stukket store pengebeløb i sin korrupte lomme.

- Jiang er en meget indflydelsesrig rådgiver for Hu Jintao. Jiang blev hørt om, hvordan man skulle håndtere Bo Xilai-sagen, siger en kilde med forbindelser til Kinas ledelse.

Jiang Zemin har også været dybt involveret i at vælge Politbureauets Stående Komité, der er magtens inderste kerne, og som bliver afsløret efter partikongressen i Beijing. Han har angiveligt haft vetoret over de nominerede til komitéen.

Jiang Zemin var præsident i Kina fra 1993-2003. Torsdag ventes 59-årige Xi Jinping, at blive den næste leder for 1,3 milliarder mennesker.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Uroen fortsætter
Redningsøvelse for fuld udblæsning
Olieeventyr sættes for alvor på vågeblus
Derfor blev Henrik Leth fyret
Filmen 'Inuk' vises i Italien
D vil fortsat ikke udpege medlem til forfatningskommission
sermitsiaq.ag