Send dit spørgsmål til Engell

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

(Foto: Thomas Borberg)
(Foto: Thomas Borberg)

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Hvorfor koordineres valgene ikke?
Du ved næsten alt, så kan du svare på spørgsmålet om, hvorfor der ikke længere holdes kommunalvalg og valg til menighedsrådene samme dag som tidligere?
Venlig hilsen
Birgitte N. Samuelsen, Vordingborg

Kære Birgitte
Der er aldrig blevet holdt kommunalvalg og menighedsrådsvalg på samme dag. Menighedsrådsvalget er altid blevet afviklet i efteråret, så de nye menighedsråd kunne træde i funktion ved kirkeårets begyndelse 1. søndag i advent.

Kommunalvalgene blev til og med 1978 holdt i marts, så de nye kommunalbestyrelser kunne træde i funktion 1. april.

Da det blev besluttet, at kommunalvalg fra og med 1981 skulle holdes i november, så kommunalbestyrelser kunne træde i funktion ved det nye års begyndelse, blev det samtidig besluttet at flytte menighedsrådsvalgene, så man undgik sammenfald mellem de to valg. Derfor blev valgperioden for de menighedsråd, der blev valgt i november 1977 kortet ned til tre år, og der var menighedsrådsvalg i november 1980.
Bedste hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Betal nu for Søren og Eddy
Det drejer sig om Søren og Eddy og de øvrige fire, der nu sidder som gidsler på 22. måned. Jeg er orienteret om, at man fra statens side ikke bare betaler løsesummerne, når der bliver taget gidsler ude i den store verden. Men efterhånden har gidslerne nu siddet så længe, at de formentlig allerede har taget skade af det ufrivillige ophold.

Jeg synes derfor, at når rederiet Shipcraft har svigtet totalt, bør regeringen med hjælp fra oppositionen betale løsesummen, så alle seks kan komme hjem snarest muligt. Efterfølgende kan regeringen så modregne ulandsbistanden til Somalia, selv om jeg ganske vist er klar over, at det ikke er så ligetil. Danmark har -efter min viden -betalt næsten 400 millioner kroner til Somalia i samme tidsrum, som gidslerne har siddet i ufrivilligt fangenskab. Danmark kan simpelt hen ikke være bekendt, at Søren, Eddy og de fire filippinere skal rådne op. Måske helt bogstaveligt!

Skulle der ikke kunne være en reel chance for at få ovenstående til at lykkes?
Venlig hilsen Bent Drejer, Randers

Kære Bent
Jeg forstår rigtig godt dit 'regnestykke' og dine vurderinger i øvrigt -det er en skandale og skændsel, at Søren og Eddy ikke er kommet fri for længst. Men i den politiske verden har dit forslag ingen chancer. På Christiansborg og i Udenrigsministeriet vil man ikke betale løsepenge for gidsler. Statskassen er simpelt hen for stor, og man vil ikke skabe en præcedens, hvor det bliver for fristende at tage danske gidsler alle steder.

Jeg er ikke i tvivl om, danske myndigheder bag facaden arbejder for, at Søren og Eddy kan komme fri. Den danske udviklingsbistand til Somalia skulle i den sammenhæng gøre det mere legitimt for danske myndigheder at presse de somaliske myndigheder til at agere. Desværre må vi konstatere, det indtil nu har været resultatløst. Jeg er heller ikke i tvivl om, at danske politikere og ministerier er rystede over rederiets kyniske opførsel i denne sag.

Vi må håbe på, kombinationen af Ekstra Bladets pres og Udenrigsministeriets diplomatiske øvelser bag kulissen snarest giver resultat.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Pampernes dobbeltmoral
Kære Hans Engell.
Det er en forfriskende brevkasse, du har. Jeg er ved at være godt træt af vores politikere. De borgerlige havde magten i ti år, hvor arbejdspladserne drønede ud af landet. Den nye regering er en stor fråsemaskine. 24 millioner kroner til spindoktorer. Det er helt ude i hampen. Så har de gjort erhvervslivets udstationeringer skattepligtige i Danmark. Men for danske EU-parlamentarikere, danske FN-arbejdere, departementschefer, diplomater osv. er der ikke noget med skattepligt i Danmark. Det er simpelt hen så pamperagtigt, som noget kan være.

De banker, der har fået penge af staten, giver stadig tårnhøje fratrædelsesgodtgørelser -selv når de uduelige direktører selv siger op.

Har jeg ret? Eller er du stadig 'smittet' af Christiansborg?
Venlig hilsen,
Inge Djerberg, København S

Kære Inge
Det var en ordentlig svada, men jeg er enig med dig i de helt urimelige forhold i finanssektoren.

Det er simpelt hen ikke i orden, at man bevilger sig selv så ekstremt gunstige ordninger, samtidig med at sektoren har skullet have kunstigt åndedræt fra skatteyderne i milliardstørrelsen, dog som lån og garantier; men alligevel. Imagemæssigt er det ødelæggende.

Det er til gengæld forkert, når du skriver at EU-politikere, departementschefer og diplomater ikke er skattepligtige i Danmark. De betaler høj skat nøjagtig som alle os andre.
Venlig hilsen
Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen