Politik

Japan vil poste milliarder i Centralasien

Centralasiens vigtige geopolitiske placering og mange naturrigdomme gør regionen interessant for Japan.

Japan har lørdag lovet at iværksætte projekter til en værdi af godt fire milliarder kroner i projekter i Centralasien for at hjælpe den ressourcerige region med at fremme handel, energibesparelser og regionalt samarbejde for at stabilisere det nærliggende Afghanistan.

Forpligtelserne er en følge af et møde i Tokyo mellem udenrigsministre fra Japan og de fem centralasiatiske lande: Kasakhstan, Kirgistan Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

- Vi har haft åbenhjertige diskussioner om at opbygge et stærkere, rigere og mere åbent Centralasien, siger den japanske udenrigsminister, Koichiro Gemba, til journalister efter det fjerde Centralasien plus Japan Dialogmøde. Det første var i Kasakhstan i 2004.

Ifølge en fælles udtalelse vil projektet dække fem områder, som er handelsinvesteringer, miljøet og energibesparelser, indsnævring af velfærdskløften, regionalt samarbejde for at stabilisere Afghanistan og samarbejde om katastrofeforebyggelse.

- At fremme samarbejde mellem Japan og Centralasien vil bidrage til at opretholde fred og stabilitet i Afghanistan og løse problemer i det internationale samfund, siger Gemba i sin tale ved åbningen af mødet.

Den japanske premierminister, Yoshihiko Noda, sagde fredag til de besøgende ministre, at han synes, at Centralasien er et meget vigtigt område, fordi regionen geopolitisk ligger et vigtigt sted, og fordi området er rigt på ressourcer og energi.

Japans regering ønsker ifølge flere medier, at japanske virksomheder kommer til at spille en større rolle i mineralhandlen i regionen, som har store forekomster af råolie, naturgas, uran og andre naturressourcer.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Håndboldmedie kårer Mikkel Hansen som verdens bedste
Pisiffik og GIF står sammen om sporten i Grønland
Naalakkersuisoq til Danmark: Husk at rydde op i Grønnedal
Forældre skal begrænse børns skærmtid
Se billeder: Rasmus Lyberth julekoncert
Danmark slår Tjekkiet og gør rent bord i EM-gruppespil
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen