Engells brevkasse

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

  • (Foto: Claus Bjørn Larsen)
(Foto: Claus Bjørn Larsen)

Krise er det nye sort
Ordet KRISE er blevet det nye sort i Danmark. Ja, i hele Europa/verden. Man er ærlig talt ved at blive lidt træt af at høre det. Helt ærlig: Hvor alvorlig er krisen? Nogle gange får man en opfattelse af, at vi står på afgrundens rand, men vi har det jo meget godt. Hvad betyder Grækenland, Spanien og Italiens skrantende økonomier for os?

Jeg ved godt, at det i teorien kan få konsekvenser, 'hvis' de går rabundus. Men det er jo alt sammen hvis, hvis, hvis -og eksperter siger jo hele tiden, at det ikke kommer til at ske... Så: Er vi virkelig i krise? Og hvordan kommer vi bedst ud af den, hvis vi er?
Carsten Johansen, Valby

Kære Carsten
Jeg er enig i, at vi ikke skal 'panikke' og selv tale krisen op -så går det galt. Tag bare boligmarkedet: Det er længe siden, priserne har været lavere, og alligevel handles der intet. Hvorfor? Fordi folk er bange for 'krisen'. Jeg har tit tænkt over, hvorfor danskerne reagerer på den mærkelige måde, at vi handler bolig, når priserne er helt i top, og aktier, når kurserne er helt i bund. Hvorfor ikke modsat? Men når det er sagt, må vi ikke glemme de alvorlige signaler: 20 millioner er uden job i Europa. I Spanien og Grækenland er 24 pct. arbejdsløse.

De spanske banker har tilsammen 1000 milliarder euro i klemme i det nedsmeltede spanske boligmarked. Krakker det hele, vil det trække resten af EU med ud i en stor krise. Hvad der sker i Europa har betydning for Danmark. Virksomhederne mangler ordrer. Det er sværere at skabe job. Der bliver stillet nye og større krav til vores fælles økonomi. Herhjemme har vi siden krisens start i 2008 tabt 175.000 private arbejdspladser. Signalerne er alvorlige, og det er derfor regeringer, nationalbanker og hele EU-systemet sætter alt ind på at løse krisen med hjælpepakker, vækstinitiativer, reformer og nedskæringer og andet. Der er ingen lette løsninger, men vi kan dog trøste os med, at Danmark er betydeligt bedre polstret end de fleste andre lande.
Venlig hilsen
Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Den bedste håndværker
Hvilken nulevende dansk politiker er efter din mening den dygtigste håndværker. Og tag nu ikke en konservativ -det er for let.
Hilsen Tulle, Svendborg

Hej Tulle
Mogens Lykketoft og Anders Fogh er blandt de sidste 20 års dygtigste politikere. De var som finans- og statsministre fingernemme, meget vidende, taktisk og strategisk overlegne og fantastisk dygtige håndværkere. Kristian Thulesen Dahl har mange af de samme kvaliteter. Niels Helveg Petersen var heller ikke ringe, og det samme gælder SF's Ebba Strange. Blandt de unge er der store fremtidige talenter, synes jeg. Feks. Peter Christensen, Karsten Lauritzen, Ellen Trane Nørby, Mette Frederiksen, Nick Hækkerup, Martin Henriksen, Morten Messerschmidt, Martin Lidegaard, Sofie Carsten Nielsen, Ida Auken, Jesper Petersen, Johanne Schmidt-Nielsen og Simon Emil Ammitzbøll. Og så har jeg -som du forlanger -ikke nævnt nogen fra K.
Gode sommerhilsener
Hans

Hvad vil du spørge Hans Engell om? Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Skal vi arbejde mere?
Der bliver talt meget om, at vi danskere skal arbejde mere. De borgerlige vil sænke indkomstskatten for at motivere os til at lægge flere timer på vores arbejde, og regeringen talte først om de ekstra 12 minutter og senere om at annullere to helligdage ved trepartsforhandlingerne. Samtidig får vi at vide, at arbejdsløsheden er høj, og at krisen har gjort det svært at finde et arbejde. Hvad søren er så ideen med at lade dem i arbejde endnu mere? Det skaffer da ikke flere job. Eller hvad?
Hilsener Ingrid

Kære Ingrid
Det korte svar er, at der kommer penge i statskassen, når der bliver arbejdet i stedet for at holde fri eller være på dagpenge. En kædereaktion går i gang: Der produceres mere, virksomhederne tjener flere penge, lønmodtagerne får mere i løn, forbruget stiger, efterspørgslen stiger, der bliver betalt mere i skat, og det offentlige sparer udgifter til f.eks. dagpenge. Arbejdsmarkedskommissionen nåede frem til, at det offentlige sparer 272.000 kr. om året, hver gang en ledig kommer i arbejde. Flere arbejdstimer skæpper også godt i kassen. Hvis de godt 2,2 mio. lønmodtagere arbejder én dag mere, svarer det til næsten 10.000 flere fuldtidsansatte. Det giver en gevinst til staten på ca. 2 mia. kr. Det gode spørgsmål er så, om mere arbejde også er et reelt alternativ til at holde fri eller være på dagpenge. På kort sigt måske. Det kræver efterspørgsel og tilpasning. På længere sigt ja.
Venlig hilsen
Hans

Send dit spørgsmål eller dine kommentarer til engell@eb.dk Vi kan desværre ikke love, at alle for svar, men hver uges vælges 5-6 interessante spørgsmål ud, som Hans Engell svarer på i EKSTRA

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Atassut har fået ny formand
Partii Inuit i opløsning
Greenland Water Taxi udvider forretningen
Ny børnebog om Rasmus Klump
Fastelavnsfest for børn i Det Grønlandske Hus
Ambitiøst elbil­projekt er en fiasko