Politik

Rumænsk præsident slipper for fyreseddel

Rumænerne har stemt om, hvorvidt de skulle afsætte deres præsident. Nu er resultatet her: Det skal han ikke

Rumæniens præsident, Traian Basescu, kan ånde lettet op.

Han risikerede en rigsretssag og en fyreseddel, hvis de rumænske vælgere ønskede det sådan i en nyligt overstået folkeafstemning.

Men nu ligger de officielle resultater på bordet, og de viser, at der ikke var mødt tilstrækkeligt med vælgere frem til stemmeboksen for at gøre resultatet gyldigt.

Flere end halvdelen af de stemmeberettigede skulle sætte deres kryds, hvis afstemningen skulle tages til efterretning. Men valgdeltagelsen lå kun på omkring 46 procent.

Folkeafstemningen er kulminationen på ugers politisk fjendskab, som har sået tvivl om de demokratiske principper i EU's seneste medlemsland.

Den 60-årige Basescu var tidligere var en af landets mest populære politikere, men populariteten dykkede markant i forbindelse med en række sparekrav.

Han anklages for at have overtrådt sine beføjelser som præsident, da han i 2010 indførte en række budgetbesparelser til gengæld for krisehjælp fra EU og Den Internationale Valutafond, IMF.

Folkeafstemningen er konsekvensen af en tre måneder lang konflikt mellem centrum-højre politikeren Basescu og den socialliberale premierminister Victor Ponta, som blev valgt i maj.

Men den kampberedte præsident, der tidligere på måneden blev suspenderet fra posten af parlamentet, bliver altså på posten, fordi en regel fastslår, at afstemningen kun er gyldig, hvis mindst halvdelen af de 18,3 millioner stemmeberettigede har stemt.

Folkeafstemningen fandt sted, efter at premierminister Pontas regering har foretaget en række forsøg på at manipulere med de rumænske politiske institutioner, hvilket har ført til skarpe protester fra EU og USA.

Ved at fjerne oppositionens talsmænd, afsætte ombudsmanden og stække forfatningsdomstolen har regeringen udfordret demokratiet og magtens tredeling i landet.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Elendig postgang i Sydgrønland
En røgfyldt dag med to fusere og en aflysning
D-kandidat foreslår ny rekrutteringsindsats i Qaasuitsoq
Politimester: I orden at affyre varselsskud
Her er håndboldkvindernes målsætning i Puerto Rico
Dobbelt så mange udenlandske deltagere til Arctic Circle Race
sermitsiaq.ag