Politik

Thorning mægler mellem EU's mastodonter

I et sidste forsøg på at få nyt EU-patent på plads forhandler Thorning med Merkel, Cameron og Hollande

  • Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Herman Van Rompuy. (Foto: AP)
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Herman Van Rompuy. (Foto: AP)

Forhandlingerne om et fælles EU-patent går nu ind i den afgørende fase, efter at det på EU-topmødet sent torsdag aften endnu ikke er lykkedes at skabe enighed om, hvor den tilhørende patentdomstol skal have sit hovedsæde.

I stedet for at spise middag med resten af EU's 27 stats- og regeringschefer har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sat sig til forhandlingsbordet alene sammen med stridens hovedpersoner: Tyske Angela Merkel, britiske David Cameron og franske Francois Hollande.

Det oplyser centralt placerede kilder til Ritzau.

Sagen har fra starten stået højt på listen over ting, det danske formandskab gerne ville nå at løse. Men erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) måtte efter månedlange forhandlinger give stafetten videre til øverste niveau uden det store gennembrud.

Kampen om det fælles patent er en årtier gammel strid. Reelt udestår kun placeringen af patentdomstolen. I en klassisk EU-splid vil Storbritannien, Tyskland og Frankrig alle have den til at ligge i deres eget land.

Danmark har i et sidste kompromis foreslået, at domstolens hovedsæde kommer til at ligge i Paris, mens der kommer specialiserede enheder i München og London. Men det ser ikke ud til at tilfredsstille trioen.

- Det danske formandskab har presset meget hårdt på i det sidste halve år for at nå en aftale om patent-sagen. Vi er i slutningen af formandskabet, og vi har ikke givet op endnu, men jeg kan ikke sige, at vi har en aftale endnu, siger Helle Thorning-Schmidt.

Det koster i dag virksomheder omkring 240.000 kroner, hvis de vil søge patent i samtlige 27 EU-lande. Hvis det fælles patent bliver til virkelighed, vil omkostningen kunne reduceres til 5000 kroner.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen