Politik

Engell: Undskyld, her er det rigtige tal

Politisk kommentator Hans Engell svarer hver uge på spørgsmål fra læserne i Ekstra Bladets lørdagsmagasin EKSTRA

  • (Foto: Jan Unger)
(Foto: Jan Unger)
1 af 1

Seneste Nyheder

Hent flere

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
Grønland - Seneste nyt
 

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Undskyld
I sidste uge var jeg noget flabet, da jeg drillede Claus med, at han ikke havde styr på, hvor mange medlemmer Folketinget har. Jeg forklarede samtidig, hvor fint det er med en spærregrænse på tre pct. Ingen ved selvfølgelig bedre end jeg, at den kun er to pct.

Undskyld.
Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Missilforsvar
Jeg bemærkede til min undren i forbindelse med, at Tyrkiet nu skal have missilforsvarssystemet Patriot, at Holland allerede har det installeret. Har Nato vurderet, at der er en trussel mod Nordeuropa? I så fald: Hvorfor har Danmark ikke noget missilforsvar?
Mvh. Poul Jeppesen, Fjenneslev

Kære Poul
Holland har -ligesom en række andre Nato-lande (bl.a. Spanien og Grækenland) -Patriot-missiler. Patriot er et særdeles effektivt, amerikansk missilsystem, der anvendes mod fly, angribende missiler og sågar ballistiske raketter.

Præcis hvorfor NL har valgt at have Patriot, ved vi ikke, men der ligger ingen Nato-vurderinger om nogen trussel mod Nordeuropa, der skulle berettige til det. Et bud kunne være, at NL historisk set har startet med Nike-missiler -og så har man bare holdt fast i og opgraderet kapaciteten med tiden. Det kan også tænkes, at kapacitetens fleksibilitet og efterspørgslen (Irak mv.) har bidraget til beslutningen, som træffes af den hollandske regering og parlament. I Danmark har vi ikke vurderet, at behovet var der.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

Kupplaner mod Thorning
Var det særlig smart af Henrik Sass Larsen at gå ud og sige, at der ikke er kupplaner mod Thorning? Det virker da helt grotesk -især når man så får at vide, hun selv har bedt Sass om at sige det? Er S efterhånden ikke en ren børnehave?
Venlig hilsen
Solveig P. Rasmussen, Holbæk

Kære Solveig
Thorning er sur over, at det hele tiden rumler i baglokalet. Derfor ville hun havde Sass til en gang for alle at fastslå, at HUN er partiets leder - i hvert fald til næste valg. Hun har åbenbart følt, at det var nødvendigt og at Sass skulle være budbringeren. Jeg synes også, at det fremstod meget underligt, og det styrkede bestemt ikke Helle. Omvendt placerede det Sass som en af de helt centrale politikere i det parti -han gav finansministeren en irettesættelse og fik samtidig forklaret, at uden ham sker der ikke noget hos Socialdemokraterne. Børnehave? Jeg ville hellere kalde det: magtpolitik.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

England og EU
Forklar mig lige, hvad der sker med os, hvis England forlader EU? Vi kom ind i EF sammen med englænderne i 1973, så går vi nu ud sammen?
Venlig hilsen Christian O. Hinrichsen, Vanløse

Kære Christian
Danmark bliver. Det har både regeringen og de borgerlige partier slået fast. Men der kan komme nogle besværlige år for EU, når den britiske premierminister Cameron vil prøve at trække England ud af en del af samarbejdet, men beholde alle fordelene ved EU-medlemskab. Det har både Merkel, Hollande og Helle afvist -så det bliver benhårde opgør.

Ender det med, at England skrider, vil det formentlig få handelspolitiske konsekvenser, og det vil samlet svække EU, men også England, som bliver helt isoleret.

Men først skal der altså forhandles, så skal Cameron vinde et valg -og så skal de have folkeafstemning. Der kan nå at ske mange ting inden 2017, hvor afstemningen er bebudet.
Venlig hilsen Hans

Hans Engell kan svare på alt om politik. Send dit spør