Politik

Imam skal lede Syriens nye opposition

Tidligere imam, der måtte flygte fra Syrien på grund af sin kritik af Assad, er valgt til ny oppositionsleder.

Syriens nye paraplygruppe, der skal samle oppositionen mod præsident Bashar al-Assad, valgte søndag aften den tidligere imam og aktivist Moaz al-Khatib som dens leder.

Khatib har flere gange været fængslet for sin kritik af Assads styre og forlod tidligere på året Syrien til fordel for den egyptiske hovedstad, Kairo.

Han var tilknyttet den berømte Umayyad-moské i den syriske hovedstad, inden han forlod landet.

- Han er fra Damaskus og er en berømt mand der. Jeg tror, at dette er et seriøst skridt mod regimet, og et seriøst skridt mod frihed, siger George Sabra, leder af Syriens Nationalråd (SNC).

Næstformand i den ny koalition er Riad Seif, en indflydelsesrig forretningsmand, som fremlagde det amerikanskstøttede initiativ om at danne en ny oppositionsgruppe.

Han deler posten med Suhair al-Atassi, en kendt kvindelig aktivist.

- De er vældigt gode repræsentanter for dette projekt. De er aktivister i vores revolution. De fleste af dem har givet store ofre for folk inde i landet, siger George Sabra om den ny koalitions ledelse.

Oppositionsmedlemmer har i dagevis kæmpet for at nå til enighed om den ny koalition under et møde i Qatars hovedstad, Doha.

Oppositionens støtter havde efterhånden mistet tålmodigheden med SNC, der hidtil har forsøgt at samle Assad-modstanderne uden for Syrien.

SNC er blevet beskyldt for at være ineffektiv i forhold til Assad, være præget af splittelse og for ikke at repræsentere de aktivister, der kæmper mod styret på landjorden i Syrien.

Den ny koalition, der har fået navnet Den Nationale Koalition for Oppositionen og Den Syriske Revolution, håber at opnå international anerkendelse som den eneste legitime repræsentant for det syriske folk.

Målet er at danne en midlertidig regering, der kan overtage magten i landet efter præsident Bashar al-Assad.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Twitter-investorer kigger langt efter de gode nyheder
Rapport: Sats på skalrejer og drop landingspligt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
sermitsiaq.ag