Lussing kan sende partichef i fængsel

Kinesisk udrensning før den store partikongres en gang i oktober

Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. Foto: AP/Alexander Yuan.
Gu Kailai (tv) har tilstået mordet på den britiske forretningsmand Neil Heywood og trukket sin mand Bo Xilai med i faldet. Foto: AP/Alexander Yuan.

Hustruen fik en betinget dødsstraf, politichefen 15 års fængsel, og nu kommer turen til partichefen i Chongqing, Bo Xilai. Han kan vente en langvarig straf for embedsmisbrug, korruption og for at have dækket over en forbrydelse. Det kinesiske kommunistparti har travlt med en udrensning, før den store partikongres en gang i oktober. Datoen er endnu ikke fastlagt.

Bo Xilais stod til at blive nummer tre i rangfølgen efter partikongressen, men hans nedtur begyndte i januar. Chongqings politichef, Wang Lijun henvendte sig til Bo og fortalte, at hustruen og en vagt havde myrdet den engelske forretningsmand, Neil Heywood.

Tæt på væbnet opgør
I stedet for at søge en mindelig løsning eller opfordre til en ordentlig politimæssig undersøgelse, knaldede Bo sin politichef nogle ordentlige lussinger og suspenderede ham. Dagen efter søgte Wang tilflugt på et amerikansk konsulat. Bo sendte sine sikkerhedsstyrker efter ham, men centralstyrets sikkerhedsfolk nåede først frem. De to grupper var tæt på væbnet opgør. Wang overgav sig.

I dag fik Wang en dom på 15 års fængsel, men det understreges, at han har vist anger, og at han derfor næsten har fået halveret sin straf. Det lover ikke godt for Bo Xilai. Foreløbig befinder han sig i en form for husarrest. Partiet vil afgøre hans skyld ved en intern rettergang, hvorefter det bliver overladt til en domstol at udmåle straffen.

Luksuriøs livsstil
Partiledelsen er rasende på Bo, fordi han og hustruen har skabt uønsket opmærksomhed om den herskende klasses luksuriøse livsstil, der bl.a. omfatter dyre sportsvogne og dyre uddannelser på amerikanske universiteter.

Yderligere bragte Bo uorden i det planlagte tronskifte ved at stile højere end den forventede tredjeplads. Allerede for fem år siden blev det afgjort, at Xi Jingping skal være partiformand og præsident, mens Li Kequiang blev udset til at være premierminister.

Der spekuleres på, hvilke fløje i partiet, de to repræsenterer. Det er vigtigere, at Xi har haft sin karriere i kyststaterne og er optaget af Kinas placering i en globaliseret verden, mens Li har haft sin karriere inde i landet, hvor indtægterne er lavere, arbejdsløsheden højere og det sociale sikkerhedsnet utæt. De har forskellige fokus.

Sådan har skandalen om kinesisk toppolitik og en britisk forretningsmands død udviklet sig:

August 2011: Kinas præsident, Hu Jintao, taler i telefon med en embedsmand fra korruptionsbekæmpelsen, som befinder sig i den kæmpestore byprovins Chongqing. Specialudstyr afslører, at lokale embedsmænd i Chongqing aflytter præsidenten.
15. november 2011: Forretningsmanden Neil Heywood bliver fundet død på et hotelværelse i Chongqing.
17. november 2011: Den britiske viceudenrigsminister Jeremy Browne får under massiv kinesisk medieopmærksomhed to kinesiske kæmpepandaer overdraget af den politiske superstjerne, partichef for Chongqing og Heywoods nære bekendt Bo Xilai.
18. januar 2012: Det britiske udenrigsministerium orienteres første gang om, at der kan være noget mystisk ved Neil Heywoods død.
6. februar 2012: Bo Xilais næstkommanderende og politichef, Wang Lijun, henvender sig til USA's konsulat i Chengdu. Han fortæller amerikanerne, at Bo Xilai er involveret i korruption, og at Bos kone, Gu Kailai, er medskyldig i giftmord på Neil Heywood, som tidligere arbejdede tæt sammen med ægteparret, blandt andet om deres søns skolegang og studier i Vesten. Da Wang dagen efter forlader konsulatet, bliver han anholdt og ført til Beijing.
7. februar 2012: Den britiske udenrigsminister William Hague orienteres første gang om, at Neil Heywood angiveligt blev offer for et giftmord i Kina.
8. februar 2012: Det meddeles officielt i Kina, at Wang Lijun er på orlov 'af helbredsgrunde'.
14. marts 2012: Premierminister Wen Jiabao rejser på sit årlige pressemøde åben kritik af Bo Xilais maoistiske tilbøjeligheder som partichef i Chongqing.
15. marts 2012: Bo Xilai fjernes fra sine poster i Chongqing, men beholder formelt pladsen i Kinas kommunistpartis politbureau.
10. april 2012: Bo Xilai smides ud af kommunistpartiets centralkomité og politbureau. Hans kone, advokaten Gu Kailai, efterforskes nu ifølge en officiel meddelelse for meddelagtighed i giftmord på Neil Heywood. Der spekuleres i Kina på, om Heywoods død faktisk var et mord, eller om beskyldninger mod Gu Kailai er en del af en magtkamp, rettet imod Bo Xilai, og lækket til offentligheden af kommunistpartiets ledelse.
17. april 2012: Den britiske premierminister David Cameron rejser sagen om Heywoods død over for sin officielle gæst Li Changchun, som er medlem af Kinas helt centrale magtelite, Politibureauets Stående Komité, og ansvarlig for partiets propaganda.
17. april 2012: Op til mødet med de kinesiske gæster udbeder David Cameron sig en forklaring fra cheferne i den britiske Secret Service og Udenrigsministeriet om, hvorfor regeringen ikke for meget længe siden var blevet orienteret om Heywoods forbindelse med den kontroversielle Bo Xilai.
18. april 2012: Kinas officielle nyhedsbureau oplyser, at Kina garanterer en 'grundig, tilbundsgående undersøgelse' af Neil Heywoods død.
24. april 2012: Bo Guagua, Bo Xilais og Gu Kailiais 24-årige søn, skriver i et indlæg på Harvard Universitys webavis, hvor han beskriver sig selv som mønsterstudent, hvis studier i Vesten er betalt af hans mor og af stipendier. Han kan, skriver han, intet oplyse om sagerne mod hans forældre.
25. maj 2012: Bo Guagua består sin eksamen på Harvard og oplyser, at han har planer om at læse jura i USA.
26. juli 2012: Kinas officielle telegrambureau, Xinhua, oplyser, at Gu Kailai og en ansat i familien, Zhang Xiaojun, er blevet tiltalt for overlagt mord på Neil Heywood. Motivet skal ifølge mynidghederne være, at Gu Kailia frygtede for sønnen Guaguas personlige sikkerhed.
9. august 2012: Gu Kailai kendes skyldig i giftmord på Neil Heywood. Hun tilstår at have forgivet briten, fordi Heywood havde truet hendes søn, Bo Guagua, i forbindelse med et økonomisk mellemværende. Zhang Xiaojun kendes skyldig i medvriken til drabet.
10. august 2012: Fire højtstående politimænd fra Chongqing erkender i retten, at de har forsøgt at dække over Gu Kailai i forbindelse med drabet på Neil Heywood.
20. august 2012: Gu Kailai idømmes betinget dødsstraf, hvilket betyder, at henrettelse ikke eksekveres, hvis hun holder sig fri af kriminalitet i to år. Zhang Xiaojun får ni års fængsel.
24. september 2012: Bo Xilais tidligere nære allierede og politichef, Wang Lijun, idømmes 15 års fængsel, bl.a. for at have dækket over mordet på Neil Heywood.
28. september 2012: Kommunistpartiets politbureau ekskluderer Bo Xilai fra partiet og bebuder retssag imod ham for magtmisbrug, bestikkelse og korruption.

Opdateret 29. september 2012. Kilder: britiske, kinesiske og amerikanske medier, Wikipedia

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen