Politik

Geert Wilders halveret i Holland

Geert Wilders indvandrerkritiske Frihedsparti mister næsten halvdelen af sine pladser i Hollands parlament

  • Geert Wilders og hans indvandrerkritiske Frihedsparti mistede næsten halvdelen af dets mandater. (Foto: AP)
Geert Wilders og hans indvandrerkritiske Frihedsparti mistede næsten halvdelen af dets mandater. (Foto: AP)

Hollands politiske centrum blev styrket ved onsdagens parlamentsvalg, som blev vundet af det liberale regeringsparti ifølge valgstedsmålinger og delvise stemmeoptællinger.

En optælling foretaget ved en række repræsentative valgsteder af det nationale nyhedsbureau ANP står de liberale i PPV til at få 44 pladser i det nye parlament - fire mere end det store socialdemokratiske oppositionsparti (PvdA).

Det indvandrerkritiske Frihedsparti under ledelse af Geert Wilders mistede næsten halvdelen af dets mandater. Samtidig gik også andre EU-fjendske partier tilbage.

Men for den liberale premierminister, Mark Rutte, og for socialdemokraternes nye populære partileder Diederik Samsom blev valget en succes.

Hvis de endelige resultater i hovedtrækket bliver som målingerne, vil Mark Rutte blive pålagt at danne en ny regering, som vil stå for en stram sparepolitik for at leve op til EU's krav. Men iagttagere siger, at flere muligheder for regeringsdannelser er åbne.

Der er også mulighed for, at De Liberale og Socialdemokraterne går sammen, da de har 84 pladser tilsammen.

- Det ser ud til at blive et flot resultat, siger Hans Spekman fra socialdemokraternes ledelse.

Iagttagerne siger, at vælgerne har undgået at stemme på yderliggående partier og har valgt at styrke midten. For Geert Wilders er der tale om et ydmygende nederlag, efter at han har ført en hård valgkamp rettet mod Bruxelles og EU.

Det euroskeptiske Socialistparti står til at få samme antal pladser som ved forrige valg.

Valgkampen har drejet sig meget om EU og er blevet fulgt med stor interesse uden for Hollands grænser.

Den økonomiske nedtur, spareprogrammer og krisepakker i Holland og i EU som helhed har stået øverst på dagsordenen, da krisen har ramt de 12,5 millioner hollænderes pengepung hårdt.

Det var uenighed om en sparepakke, der skulle bringe Hollands underskud på statsbudgettet ned på de tre procent, som EU forlanger, der fik den regerende højrefløjskoalition til at kollapse.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere