Politik

Friis Bach angriber kvindesyn i Vatikanet

Kvinders ret til selv at bestemme antallet af børn forsvares af udviklingsministeren på stort møde i London

  • - konservative religiøse kræfter i USA, Vatikanet, en række muslimske lande og  konservative kristne bevægelser i Afrika står sammen og kæmper imod seksualundervisning til piger og mod fri og sikker abort og effektiv prævention, siger Chrisian Friis Bach. (Foto: Gregers Tycho/Polfoto)
- konservative religiøse kræfter i USA, Vatikanet, en række muslimske lande og konservative kristne bevægelser i Afrika står sammen og kæmper imod seksualundervisning til piger og mod fri og sikker abort og effektiv prævention, siger Chrisian Friis Bach. (Foto: Gregers Tycho/Polfoto)

I mange lande er kvinder ikke selv herre over, hvor mange børn de får. De får for lidt seksualundervisning, har dårlige muligheder for prævention og meget svært ved at få en sikker abort.

Det vil den danske udviklingsminister Christian Friis Bach (R) og en stribe andre ministre onsdag kæmpe imod på en stor konference i London, som er arrangeret af den britiske regering og Bill og Melinda Gates-fonden.

Hans synspunkt er indlysende i Danmark, men langtfra i resten af verden.

- Modstanden kommer blandt andet fra konservative religiøse kræfter i USA, fra Vatikanet og fra en række muslimske lande og fra konservative kristne bevægelser i Afrika, siger Christian Friis Bach.

- De står sammen og kæmper imod seksualundervisning til piger og mod fri og sikker abort og effektiv prævention, siger han.

Allerede vundne rettigheder er under pres, men i London vil blandt andre Microsoft-grundlæggeren Bill Gates kone Melinda Gates og en række regeringer møde med meget store pose penge - eller i hvert fald tale om dem.

- Man håber, at det kan mobilisere fire milliarder dollar (25 milliarder kroner) over otte år, fortæller Christian Friis Bach.

Pengene skal blandt andet hjælpe 120 millioner kvinder til at kunne få prævention. Og de skal modvirke, at 104 millioner kvinder årligt dør på grund af komplikationer omkring graviditet og fødsel.

Danmark står på giverlisten med 25 millioner kroner, som blev bevilget allerede sidste år.

Udviklingsministeren mener, at der på én gang er tale om en kamp om at skaffe penge og en politisk og kulturel kamp.

- Konferencen er også et svar på det. Vi opskalerer kampen for kvinders ret til selv at bestemme, hvor mange børn de vil have, siger Christian Friis Bach.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Naalakkersuisut fyrer Henrik Leth i utide
51 - 6 til koalitionen i udvalgsposter
Har hjulpet børnene i 40 år
GE: Ansatte ofre for symbolpolitik
Politiet: ”Børnelokker-sagen er helt ud over normalen”
Stjernespillere klar til spændende slutspil
sermitsiaq.ag