Politik

Danmark køber ulovlige CO2-kvoter

Miljøorganisationer beskylder Danmark og andre lande for at fuske med FN's regler for klimaprojekter i udviklingslandene

Danmark og andre vestlige lande er ofte i strid med FN's regler på området, når de støtter klimaprojekter i ulande for at kunne udlede mere CO2 på det nationale regnskab.

Det siger ph.d.-studerende Barbara Haya fra den USA-baserede organisation International Rivers under FN's klimamøde i Polen.

Hun nævner et nybygget vandkraftværk i Kenya som et dansk eksempel på omgåelse af reglerne for de såkaldte CDM-projekter.

Sagen gælder vandkraftværket Sondu Miriu nordvest for hovedstaden Nairobi. Projektet skønnes hvert år at spare atmosfæren for 211.000 ton CO2, som Danmark så køber gennem Verdensbanken. Med den gældende kvotepris svarer det til 24 millioner kroner årligt.

Problemet er, siger Barbara Haya, at sådanne projekter ifølge Kyoto-aftalen skal være "ekstra" (additionelle). Vestlige lande må altså kun medregne de udenlandske kvoter, hvis de stammer fra tiltag, som ellers ikke ville blive gennemført. Og byggeriet af det afrikanske vandkraftværk blev indledt allerede i 1999, adskillige år før Kyoto-aftalen trådte i kraft i 2005.

Barbara Haya finder det åbenlyst, at projektet ikke er ekstra. Dæmningen var blevet bygget under alle omstændigheder, siger hun.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere