Politik

65-årig veteran skal udfordre Merkel

De tyske socialdemokrater vælger Peer Steinbrück som kanslerkandidat

  • Peer Steinbrück bliver socialdemokratisk kanslerkandidat, selv om han har et tabt valg i den store delstat Nordrhein-Westfalen bag sig. Foto: AP
Peer Steinbrück bliver socialdemokratisk kanslerkandidat, selv om han har et tabt valg i den store delstat Nordrhein-Westfalen bag sig. Foto: AP

Måneders forvirring sluttede i dag, da det blev klart, at den 65-årige Peer Steinbrück bliver de tyske socialdemokraters kanslerkandidat og dermed manden, der skal udfordre forbundskansler Angela Merkel.

Socialdemokraterne var ved at gå op i spåner, fordi der var tre mulige kandidater: Partiformanden Sigmar Gabriel, gruppeformanden Frank-Walter Steinmeier og så Peer Steinbrück.

Gabriel har længe vidst, at han står for svagt i meningsmålingerne til at kunne vinde valget. Steinmeier var manges favorit, men han meldte fra i dag. Sidste år fik hans syge hustru hans ene nyre. Ægteparret vil spare sig selv anstrengelserne ved en valgkamp.

Per Steinbrück er den skarpeste debattør af de tre, og han vil gå efter at få flertal sammen med De Grønne. Det er bare et håbløst projekt, for hverken det borgerlige CDU eller socialdemokraterne i SPD vil kunne få flertal sammen med et af de mindre partier. De liberale i FDP er slidt op af regeringssamarbejdet med CDU, så Merkels flertal er også væk.

To partier, Die Linke og Piraterne, regnes ikke for regeringsduelige.

Tyskland kan vente at få den tredje 'store koalition' i 2013. Merkel fortsætter som kansler. Peer Steinbrück vil formentlig slå finans- og økonomiministeriet sammen, så han bliver økonomisk superminister. Posten som udenrigsminister er ikke attraktiv for en partileder.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere