Politik

Australien beskylder EU for at sløse med sikkerheden

Schengen-zonens åbne grænser har ifølge den australske premierminister sikkerhedsmæssige konsekvenser for EU

Efter tirsdagens blodige angreb i den belgiske hovedstad, Bruxelles, beskylder Australien nu Europa for at sløse med sikkerheden.

Ordene kommer fra landets premierminister, Malcolm Turnbull. Han stiller sig tvivlende over for EU's pasfri Schengenzone.

Ifølge Turnbull er den australske grænsekontrol og landets indre sikkerhedsforanstaltninger "langt stærkere end i Europa, hvor de har sløset med sikkerheden". Det siger han til Australian Broadcasting Corporation.

Han tilføjer, at de åbne grænser i Schengensamarbejdet, der omfatter 22 af de 28 EU-lande samt Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein, giver udfordringer i sikkerheden, hvilket man ifølge Turnbull har set masser af eksempler på.

- Min pointe er såmænd bare, at denne ordning har sikkerhedsmæssige konsekvenser, siger premierministeren.

Også den franske premierminister er dagen derpå ude at sætte spørgsmålstegn ved EU's åbne grænser. Således mener Manuel Valls, at der er et akut behov for at stramme kontrollen med grænserne.

- Der er et presserende behov for at styrke de ydre grænser i EU, siger Valls til fransk radio og tilføjer, at øget årvågenhed er påkrævet for at kunne stoppe folk, der krydser ind i Europa med falske pas.

Mindst 30 mennesker har mistet livet efter tirsdagens bombeangreb i Zaventem-lufthavnen og i et tog ved metrostationen Maelbeek i hjertet af Bruxelles' EU-kvarter.

De to selvmordsbombere fra lufthavnen var ifølge den belgiske statslige tv-station, RTBF, brødrene Khalid og Brahim El Bakraoui, som er kendt af politiet for kriminalitet.

De to brødre har ikke været sat i forbindelse med terrorisme tidligere.

Imens er den mand, der blev set flygte fra lufthavnen efter angrebet, angiveligt den allerede eftersøgte Najim Laachraoui fra Paris-angrebet i november.

Den 25-årige Najim Laachraoui var en af de mest eftersøgte mænd i Europa, inden han deltog i angrebet i Bruxelles, skriver den belgiske avis DH ifølge Reuters.

Den militante gruppe Islamisk Stat (IS) har påtaget sig skylden for tirsdagens angreb.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste Nyheder
Hent flere
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik
Grønland - Seneste nyt
Forfatter om Lars-Emil: Han kunne blive ved med at snakke
Pukkelhvalens unge hvisker, når den taler med mor
Jakob Larsen: Det var tyveri
Trump er historisk upopulær hos amerikanerne
Lars Løkke på erhvervsfremstød i Kina
Klar opbakning til Kim som Siumut-formand
sermitsiaq.ag