Dansk politik

V og K anbefaler ja til Palæstina i FN

Presset på regeringen og udenrigsminister Villy Søvndal stiger forud for Palæstina-afstemning torsdag

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fastslog tirsdag, at Danmark gerne vil stemme ja til at opgradere Palæstinas status i FN. Men ifølge statsministeren må Danmark afvente, om landene kan blive enig om en resolutionstekst.

Læs:

Se også: Skal Villy stemme ja til Palæstina?

Mens teksten udarbejdes fastslår både Venstre og De Konservative, at de støtter et dansk ja til den opgradering af Palæstinas status i FN-regi, som ventes til afstemning på torsdag ved FN's Generalforsamling. Det skriver politiken.dk.

Per Stig: Støtte til Abu Mazen
- Vi støtter, at man stemmer for. Vi har været i et dilemma hele tiden og er det stadigvæk. Men ethvert dilemma skal jo slutte, og det er jo nødvendigt at få støttet Abu Mazen (den palæstinensiske leder, red.), så vi ikke risikerer, at han får et nederlag.

- Det vil jo ikke se godt ud, hvis han ikke kan få vestlige stemmer, siger tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) til politiken.dk

Et flertal af lande ved generalforsamlingen har for længst givet et klart billede af, at der vil blive flertal for en opgradering af Palæstina, som Israel og USA er imod. Men en stribe EU-lande, herunder Danmark, tøver.

Pind: Der skal være flere fra EU
Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, påpeger, at det fortsat er Venstres opfattelse, at der skal være 'en flerhed' af EU-lande, der stemmer for en palæstinensisk opgradering.
Læs:

Se også: Frankrig vil anerkende Palæstina i FN

- Vi mener fortsat, at der skal være en flerhed af EU-lande. Det betyder ikke et flertal, men en flerhed - og det vil der være. Palæstinas moderate kræfter trænger til et skulderklap. Det her skal også ses som et skridt imod Hamas.

- Samtidig vil der ske det, at en bred kreds af lande nu, som før ikke har gjort det, vil anerkende en tostatsløsning. Resten ligger i Sikkerhedsrådets hånd, og det gør efter min opfattelse, at vi skal skride til den handling, siger Søren Pind.

Danmarks melding vigtig
Han fastslår - ligesom regeringen - at Danmark ikke skal gå enegang i kredsen af EU-lande.

- Hvis vi står isoleret i EU-kredsen, så skal vi ikke gøre det. Men det kan jeg ikke forestille mig, siger Søren Pind.

Per Stig Møller betoner, at en dansk udmelding vil være vigtig:

- Det er jo vigtigt, fordi man lægger meget vægt på, hvad Danmark stemmer. Det er klart, at Danmark har hele tiden virket som et land, der tænkte meget over afstemningerne, siger Møller til politiken.dk

Palæstina vil gerne være observatørstat i FN - i dag er de observatør-enhed. Hvad synes du Danmark skal mene om det?

Hvad stemte du ved seneste valg?

Se resultat

Palæstina vil gerne være observatørstat i FN - i dag er de observatør-enhed. Hvad synes du Danmark skal mene om det?

Hvad stemte du ved seneste valg?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik