Lobbyliste på Borgen får høvl fra alle sider

Slapt og skuffende. Sådan lyder kritikken af nyt lobbyregister på Christiansborg, som kaldes falsk åbenhed

Seneste Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
 

Et nyt register over lobbyister på Christiansborg skal skabe åbenhed om, hvordan virksomheder og organisationer påvirker de politiske beslutninger.

Men selvom registret har været flere år undervejs, møder det hård kritik fra politikere, eksperter og branchen selv, skriver Jyllands-Posten.

Erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S) fører an:

- Jeg er skuffet på borgernes vegne, for det her er ren pseudo-åbenhed, siger han til avisen.

Han støttes af førende eksperter på området.

- Jeg mener simpelthen ikke, at man bliver klogere. Det er næppe skadeligt, men det er heller ikke gavnligt, siger professor ved Institut for Statskundskab i Aarhus Peter Munk Christiansen.

Kritikken har udspring i, at folketingsmedlemmerne kun opfordres til frivilligt at registrere "kontakt af mere omfattende karakter med organisationer, virksomheder med videre".

Til sammenligning er registrering i USA obligatorisk, og i EU omfatter registret væsentligt flere oplysninger om lobbyisterne, end den danske model lægger op til.

På Christiansborg er Venstre direkte imod registret. Det er Folketingets Præsidium, der har lavet registret, foreløbigt som et forsøg.

- De, der siger, at det er tvivlsomt, hvor meget vi kan få ud af det, har en pointe, siger Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til Jyllands-Posten.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Følg @pomaEB Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Følg @langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Kim Vangkilde Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik