Uro i SF: De vil af med Villy

Der er massiv utilfredshed med Villy Søvndal i både folketingsgruppen og baglandet

  • På SF's sommergruppemøde i denne måned skal Villy Søvndals ministerpost diskuteres (Foto: Mogens Flindt)
På SF's sommergruppemøde i denne måned skal Villy Søvndals ministerpost diskuteres (Foto: Mogens Flindt)

Villy Søvndals dage som udenrigsminister kan være talte.

Hvad der virkede som et lovlig spekulativt scenarie fra parti-nestor Aage Frandsens kronik i Politiken i torsdags: ’Holger K. Nielsen som udenrigsminister i stedet for Villy, der i stedet kan ende som erhvervsminister’ –. kan vise sig at blive til virkelighed.

Ekstra Bladet erfarer, at stærke kræfter i SF vil tage spørgsmålet om Søvndals ministerfremtid op allerede ved den lukkede del af partiets sommergruppemøde senere i august.

Dermed kan der være lagt op til en rokade blandt ministrene i SF. Den kan byde på Holger K. eller en anden erfaren SF’er som f.eks. Anne Baastrup som ny udenrigsminister – dog som det tidligste efter et finanslovsudspil til efteråret.

LÆS OGSÅ:

Se også: Pia Kjærsgaard angriber Løkke: Han svigter

Et muligt scenarie er, at Villy Søvndal får et mere ’roligt’ ministerium uden så mange rejser, mens Ole Sohn overtager gruppeformandsposten, hvilket flere kilder, vi har talt med, også efterspørger.

Det er Villy Søvndal, der har hånd- og halsret over SF’s ministre. Det betyder, at hvis Villy vil have en mindre krævende ministerpost, så kan han selv afgøre det.

Og det kan han hurtigt blive tvunget til. Ifølge kilder i SF, er der nemlig blandt partiets fem ministre udbredt frustration over, at det er svært at komme i kontakt med Villy. Der skal handles nu, ellers kan det komme til at gå ad helvede til ved kommunalvalget i november 2013.

Mange menige SF folketingsmedlemmer synes, at de ser for lidt til Villy til gruppemøder. Og hos de socialdemokratiske regeringskolleger går snakken direkte på, at SF er ved at køre Sohn i stilling som gruppeformand.

LÆS OGSÅ:

Se også: Jelved: Kickstarten har ikke virket

I SF’s bagland er der –. / efter Aage Frandsens kronik –. / nu massiv opbakning til, at Villy Søvndal dropper de mange rejser som udenrigsminister og tager sig af sit kriseramte parti.

En af dem er tidligere folketingsmedlem Knud Erik Hansen. Han mener, at Villy skal droppe titlen.

– SF mangler folk på broen, der kan navigere. Partiet er så glad for at være i maskinrummet.

Villy Søvndal er på ferie og har ikke ønsket at kommentere.

LÆS MEGET MERE I DAGENS UDGAVE AF EKSTRA BLADET:

- VILLY VAR ADVARET

- NY KRITIK AF MÖGER

- SF KAN LUKKE OM 18 MÅNEDER

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik