Søvndal om syrisk massakre: Jeg er rystet

Udenrigsminister Søvndal er rystet over torsdagens massakre i Syrien, der har kostet op mod 200 civile livet

  • - Jeg er rystet over forlydenderne om en ny massakre begået af det syriske regime, siger udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Mogens Flindt)
- Jeg er rystet over forlydenderne om en ny massakre begået af det syriske regime, siger udenrigsminister Villy Søvndal. (Foto: Mogens Flindt)

Rapporter om en ny massakre på op imod 200 landsbybeboere i Syrien har vakt bestyrtelse og fordømmelse verden over, og udenrigsminister Villy Søvndal (SF) melder sig i koret:

- Jeg er rystet over forlydenderne om en ny massakre begået af det syriske regime, hvor op imod 200 mennesker, inklusive kvinder og børn, skulle være blevet dræbt.

- Massakren er endnu ikke bekræftet af uafhængige kilder, men med det kendskab, vi har til det syriske regime, må vi frygte det værste, siger udenrigsministeren i en skriftlig kommentar om en påstået massakre i den syriske landsby Tremseh torsdag.

Han opfordrer til, at hændelserne i Tremseh hurtigst muligt undersøges af en uafhængig instans.

- Jeg har noteret mig, at chefen for UNSMIS, general Mood, har meddelt, at UNSMIS står klar til at besøge Tremseh, såfremt der kan etableres en våbenhvile, der gør det sikkert for observatørerne, siger Søvndal med henvisning til FN's observatørmission i landet.

Og han efterlyser nok engang international handling.

- Massakren viser med al tydelighed, at der er behov for resolut international, politisk handling, der kan tvinge det syriske regime til at stoppe volden og dets åbenlyse foragt for menneskerettighederne, siger Søvndal og fortsætter:

- Jeg opfordrer endnu en gang samtlige medlemmer af FN's Sikkerhedsråd til at påtage sig deres ansvar og vedtage en resolution under Kapitel VII, der indfører FN-sanktioner, såfremt det syriske regime ikke stopper volden og implementerer Annans 6-punktsplan.

Han henviser dermed til den internationale fredsmægler Kofi Annas plan for en fredelig løsning på konflikten, som foreløbig ikke har båret frugt.

Syriske regeringsstyrker dræbte ifølge aktivister torsdag morgen mere end 200 mennesker - de fleste heraf civile - i landsbyen i Hama-provinsen.

Tallet er endnu ikke bekræftet af uafhængige kilder, men hvis det sker, vil det være den værste massakre i den 16 måneder lange konflikt, hvor oprørere forsøger at vælte præsident Bashar al-Assads styre.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik