Dansk politik

Kommunikationseksperter: Vælgerne har gennemskuet dig, Helle

Politikersvar og automatpilot er håbløse, hvis Helle Thorning skal vinde vælgernes gunst

  • Helle Thorning kritiseres for at kommunikere dårligt (Foto: Anthon Unger)
Helle Thorning kritiseres for at kommunikere dårligt (Foto: Anthon Unger)

Det er ingen nyhed, at politikere ikke svarer på, hvad de bliver spurgt om. Men ifølge ekstrabladet.dk’s politiske kommentator, Hans Engell, og en række retorikere er et af Thornings største problemer, at hun simpelthen ikke gør det godt nok, når hun kommunikerer med danskerne.

Du kan læse eksempler på de problemer, Engell og retorikerne udpeger, i faktaboksen til højre.

Læs Også:

Se også: Engell om ny måling: Derfor foretrækker danskerne Løkke frem for Helle

Kritikken kommer, efter blot en tredjedel af danskerne lige nu mener, at Helle Thorning-Schmidt er den rigtige person til at lede Danmark. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, nyder opbakning fra 50 pct.

- Det efterlader et indtryk af, at Helle Thorning ikke er ligeså dygtig som ham. Hun svarer alt for ukonkret, svarer ikke på spørgsmålet eller svarer på noget andet. Der har været en lang række svage pressemøder, hvor hun ikke er skarp nok, siger Hans Engell til ekstrabladet.dk.

Oversælger politikken
Engell udpeger ud over de manglende konkrete svar på spørgsmål tre hovedområder, hvor Helle Thorning-Schmidt ikke klarer sig godt. Et område handler om, at hun ifølge Hans Engell har for lidt på hjerte i interviews med de store danske dagblade.

- Og derudover oversælger hun simpelthen regeringens politik ved f.eks. at kalde trepartsforhandlingerne historiske. De er ikke historiske, hvis man kigger på tallene. Og så har hun også sammenlignet med Kanslergadeforliget fra 1933. For de vælgere, der overhovedet kender Kanslergadeforliget, er det simpelthen for langt ude. Og det rammer hende på troværdigheden.

Professor i retorik ved Københavns Universitet, Christian Erik Kock, bakker Hans Engell op i, at statsministeren har problemer med at kommunikere med sine vælgere.

Læs Også:

Se også: Helle nægter at tale om krise i S

- Jeg har faktisk tidligere forsvaret Thorning og bl.a. hendes nytårstale og 1. maj-tale. For hun er rigtig god på det overordnede, værdimæssige plan. Og det skal en statsminister også kunne, siger Christian Erik Kock til ekstrabladet.dk.

- Men lige så snart, det bliver konkrete spørgsmål, så gør hun det, rigtig mange politikere – Løkke og Fogh inklusive – gennem tiden har gjort. Hun niveauforskyder: Altså, hun får et konkret spørgsmål, men svarer abstrakt. Og det har vælgerne nu om stunder fuldstændig gennemskuet politikere i – også Helle Thorning, siger Christian Erik Kock.

Læs Også:

Se også: Helle og co. får historiske vælger-tæsk

- Vi er trætte af ’talking points’, som bliver gentaget til ukendelighed – og at politikerne selv sætter en ny præmis op for de spørgsmål, de får stillet.

Christian Erik Kock mener også, at Helle Thorning har en tendens til at oversælge sin politik.

- F.eks. da statsministeren insisterede på, at regeringen var kommet godt fra start. Der sidder man tilbage med en fornemmelse af, at der ikke er sammenhæng mellem det, regeringen siger, og det man oplever.

Uforståeligt
Peter Koch Palshøj, partner hos et firma for rådgivende retorikere, Rhetor, peger også på, at Thorning har et problem med at gøre politikken forståelig for alle danskere. Han siger, at de er i en svær situation.

- Men meget tyder på, at regeringen har en blind plet, når de taler om deres politik. De kan ikke selv se og høre det, når de bruger abstrakte akademiker-ord. Derfor lyder de enten arrogante eller inkompentente for mange almindelige danskere, siger Peter Koch Palshøj til ekstrabladet.dk og forklarer, at vejen ud er at bruge konkrete eksempler, som illustrerer værdierne bag tiltagene.

Bo Bredsgaard Lund, gæsteforelæser i politisk kommunikation ved CBS og Københavns Universitet, sætter også fingeren på, at regeringen med Thorning i spidsen slet ikke kommunikerer sin politik godt nok.

- Snarere end at oversælge sine budskaber, mener jeg at vælgerne stille og roligt er sivet fra Socialdemokraterne, fordi regeringen med Thorning i spidsen ikke har kommunikeret sig ud af diskursen om løftebrud, siger Bo Bredsgaard Lund.

Mænd i blå keddeldragter
- Regeringen med Thorning i spidsen har ikke formået at cementere budskaberne om et grønnere miljø og mindre trængsel som resultat af en betalingsring, siger Bo Bredsgaard Lund, som mener, at det fremstod, som om der ingen strategisk tænkning var bag lanceringen af uspillet til betalingsringen.

- Samtidigt fremstod det som om, oplagte strategiske alliancepartnere - heriblandt eksperter m.v. - slet ikke var taget i ed forud for debatten. Endelig hæfter jeg mig ved den retorik, som særligt S og SF gør brug af, når de skal omtale den moderne arbejder. Igen og igen hører vi bl.a. om "mænd i blå keddeldragter", som om Danmark endnu befandt sig i industrialismens guldalder. Jeg tror, der ligger et potentiale ved også at italesætte arbejderen som en vidensarbejder i det moderne danske vidensamfund, slutter Bo Bredsgaard Lund, der til dagligt er en del af den danske ledelse i kommunikationsbureauet JKL.

Statsministeriet har trods ekstrabladet.dk's henvendelse ikke ønsket at deltaget i debatten.

Thorning og kommunikationen

Eksperternes eksempler på Thornings kommunikationsproblemerHelle Thorning svarer udenom:

Fra lanceringen af Skattereformen tirsdag d. 29. maj 2012.

En journalist ville have Helle Thorning til at genopfriske sine løfter fra valgkampen.

- Så vil jeg gerne spørge dig, kan du lige være sød at genopfriske for vælgerne, hvad var det for to klokkeklare løfter, du kom med i valgkampen, spurgte journalisten.

- Jeg synes, du skal stille dit spørgsmål. Så skal jeg nok svare på det, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

Efter lidt diskussion frem og tilbage valgte Thorning at svare på et spørgsmål om boligskat.

- Jeg tror, du tænker på en diskussion om boligskat. Og det er jo sådan, at vi foreslår, at man sænker fradraget for store renteudgifter. Og det gør vi fra 2017. Altså langt efter den her valgperiode, lød det fra Helle Thorning-Schmidt.

Det var journalisten dog ikke tilfreds med.

- Kan du finde et eneste citat fra før valget, hvor du slår fast, at man godt kan pille ved boligskatterne, bare det ikke bliver i denne valgperiode, spurgte journalisten.

Spørgetiden var dog forbi, og mikrofonen blev givet videre.Helle Thorning oversælger sin politik:

Afslutningsdebatten onsdag d. 30. maj 2012:

- Når Danmark kom videre efter krisen i 1930’erne, så skyldes det netop vores evne til at samarbejde. På en tid, hvor totalitære kræfter havde frit spil i andre lande, så satte danske politikere sig sammen på tværs af ideologiske skel, sagde statsministeren, da hun sidste uge talte til Folketingets afslutningsdebat.

Helle Thorning-Schmidt henviste til Kanslergadeforliget fra 1933, der har fået navn efter statsminister Thorvald Staunings adresse, hvor forliget med Venstre og De Radikale blev indgået.

Forliget handlede om at sænke kronen over for pundet for at gavne eksporten.

- Kanslergadeforliget satte skub i økonomien og arbejdspladser på en social retfærdig måde, sagde Helle Thorning-Schmidt bl.a.Helle Thorning gentager sig selv:

Fra tirsdagspressemøde om bl.a. betalingsring 21. februar 2012.

- Jeg kan godt forstå, at der er rigtig mange spørgsmål og stor interesse, men jeg har ikke andre kommentarer, end at der kommer en rigtig god løsning i morgen.

- En rigtig god løsning, gentog Helle Thorning, da yderligere en journalist spurgte ind til betalingsringen.

Helle Thorning afviste at gå nærmere ind i det forløb, som er gået forud for den 'rigtig gode løsning', som kommer i morgen.

- Det må være, fordi I overvejer at droppe ringen, at du ikke vil sige, at den er omfattet?

- Jeg kan ikke vide, hvad I udleder. Der kommer en rigtig god løsning i morgen.

- Det tjener ikke noget formål at gå ind i semantikken (ordvalg, red.) om regeringsgrundlaget. Jeg tror, at både I og befolkningen kan vente til i morgen med at få den rigtig gode løsning. De fleste kan nok godt vente i 24 timer, sove godt i nat og få en god løsning på et meget alvorligt problem i morgen i god ro og orden.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere