Engell: Presset Helle har brug for Sass

Den kommende S-gruppeformand vil formentlig starte stille og roligt, men hurtigt kaste sig ind i kampen, vurderer ekstrabladet.dks politiske kommentator

Det var kun et spørgsmål om tid, før Henrik Sass Larsen kom tilbage i varmen. Det siger ekstrabladet.dks politiske kommentator, Hans Engell.

- Helle Thorning har simpelthen brug for ham. Det er en hårdt presset statsminister, som har brug for Sass til at styre en socialdemokratisk folketingsgruppe, hvor det murrer i krogene, siger Hans Engell og tilføjer, at den nuværende gruppeformand, Mogens Jensen, ikke har kunnet slå igennem. Senest med sagen hvor Pernille Rosenkrantz-Theil (S) gik løs på Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

Se også: Henrik Sass Larsen tilbage i toppen

- Så Helle Thorning har brug for Sass som politisk sparringspartner helt oppe i toppen af partiet. Og han rykker helt ind i den nærmeste rådgiverkreds, siger Hans Engell og pointerer, at Sass har en stor del af æren for, at Thorning blev partileder og statsminister, og at han var arkitekten på S-SF-samarbejdet og har haft styr på gruppen.

- Han er stærk, og der er mange, der får et chok, når han kommer tilbage. Men de anerkender hans dygtighed, siger han.

Vil starte roligt
Det er kun godt et halvt år siden, at Henrik Sass Larsen røg ud i kulden, da han meddelte, at han ikke kunne blive minister, fordi PET ikke kunne sikkerhedsgodkende ham. Det bundede angiveligt i hans relationer til den skandaleramte tidligere socialdemokratiske kommunalpolitiker Tommy Kamp fra Køge, og deres møde med Bandidos-rockeren 'Suzuki-Torben' på et værtshus i Køge.

Og det var, ifølge ekstrabladet.dks oplysninger, også på et værtshus, nemlig 'Fingerbøllet' på Christianshavn, at Henrik Sass Larsen mødtes med Helle Thornings spindoktor Noa Redington i forbindelse med det nye topjob.

Spøgt i kulissen
- Det er gået hurtigere, end jeg har troet. Men jeg har ikke været i tvivl om, at han ville komme tilbage til en ledende post, medmindre der kom flere problemer i den sag med Suzuki-Torben, siger Hans Engell.

Torben Ohlsen Jensen 112 - 17. nov. 2011 Suzuki-Torben gæstede hash-og våbenretssag

Sass Larsen kommer tilbage til den inderste magtkerne på et meget vigtigt tidspunkt med 2020-plan, skattereformer og trepartsforhandlinger.

- Helle har brug for ham nu. Nu starter det virkelig alvorlige løb. Og det er en vigtig pointe i forbindelse med trepartsforhandlingerne, at Sass har en meget tæt kontakt til fagbevægelsen. Det er ham, fagbevægelsen kan lide og havde set som finansminister. Så sagen dengang var en kæmpe streg i regningen for fagbevægelsen, siger Hans Engell, der forventer, at Sass Larsen ikke vil starte med at 'skyde op i loftet' fra starten.

- Han vil nok starte stille og roligt, men så kommer han lynhurtigt på banen. Men man skal jo heller ikke tage fejl af, at han har været der hele tiden. Han har plejet alle sine kontakter i den mellemliggende tid, siger Hans Engell.

Mens Sass bliver indstillet som gruppeformand på et møde i Socialdemokraternes hovedbestyrelse, bliver den nuværende gruppeformand Mogens Jensen degraderet til næstformand sammen med Københavns overborgmester Frank Jensen. Men Hans Engell mener ikke, at det medfører problemer.

- Mogens jensens blev kun gruppeformand, fordi Helle Thorning placerede ham på posten. Mogens Jensen gør det, Helle siger. Han kan ikke selv spille nogen rolle. Så nu bliver han næstformand, og så gør han det, siger Hans Engell.

Rokade i S-toppen

- Henrik Sass-Larsen ventes at blive indstillet til posten som gruppeformand på et møde i Socialdemokratiets hovedbestyrelse i dag.

- Overborgmester i København, Frank Jensen (S) ventes at vende tilbage til toppen af Socialdemokraterne som ny næstformand for partiet sammen med partiets nuværende gruppeformand Mogens Jensen

- Det formelle valg af næstformand sker først på partiets kongres til september, men partitoppen ønsker en afklaring nu for at undgå, at der går fløjkrig og magtkamp i valget.

- Posterne bliver ledige, fordi de nuværende næstformand, europaminister Nicolai Wammen og forsvarsminister Nick Hækkerup begge træder tilbage. Det er i strid med partiets regler at have to ministre som næstformænd.

- Hovedbestyrelsen vil også beslutte, at Jeppe Kofod skal være partiets nye spidskandidat til Europa-Parlamentet. Med de tre nye poster har Thorning sikret, at der er givet noget til de tre fløje i Socialdemokraterne, skriver Jyllands-Posten.

linette/ritzau/

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste i Dansk Politik

Hent flere

Seneste Nyheder

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen

Velkommen. Vi er rigtig glade for dit besøg!

Men vi er knap så glade for at se, at du blokerer for annoncer.

Vores annoncer gør det muligt for os at tilbyde en stor del af vores indhold – helt gratis.
Hvis du tillader annoncer på ekstrabladet.dk, kan vi blive ved med at servere dig gratis nyheder. Måske værd at overveje en ekstra gang?

Er du EKSTRA-abonnent?

Oplever du problemer? Kontakt webmaster@eb.dk

Når du besøger ekstrabladet.dk tjekker vi, om du blokerer annoncer. Sådan gør vi.