Dansk politik

Engell: En chok-aftale

Hans Engell er rystet over nyheden om, at regeringen har indgået aftale med Venstre og De Konservative om skattereform

1/2
Næste »

- Det er ganske enkelt en chokaftale.

Sådan lyder reaktionen fra ekstrabladet.dks politiske kommentator, Hans Engell, over for ekstrabladet.dk, i kølvandet på den spritnye rammeaftale om en skattereform, som regeringen netop har indgået med Venstre og De Konservative efter fire timers intense forhandlinger i finansministeriet i dag.

Læs også: Regeringen og Venstre enige om skattereform

- Det er virkelig overraskende, at regeringen har indgået en aftale om skattereform henover midten. Det lå jo til, at regeringen ville indgå aftale med Enhedslisten, siger Hans Engell og fortsætter:

- Det kan ikke undgå at give sig udslag i støj på de indre linjer - ikke bare hos Enhedslisten, men også i baglandet hos SF og Socialdemokraterne.

- De næste 48 timer vil være særdeles afgørende for, om regeringen kommer til at overleve det her, eller om Enhedslistens hovedbestyrelse vil vælge at vælte Helle Thorning-Schmidt som en konsekvens af den blå aftale, lyder der videre fra Hans Engell.

Læs:

Se også: Chok-stemning hos Enhedslisten

Så sent som for et par dage siden, da Lars Løkke Rasmussen (V) brød forhandlingerne op og rejste udenlands, virkede en blå aftale om skattereform fuldstændig umulig.

Er det en god idé med en bred skattereform hen over midten?

Se resultat

Er det en god idé med en bred skattereform hen over midten?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
Sagaen om skattereformen

Tirsdag 29. maj: Regeringen fremlægger sit udspil til en skattereform. Ud over at et mål om, at de offentlige udgifter skal stige med 0,8 procent årligt, indeholder udspillet også en markant sænkning af rentefradraget, forøgelse af beskæftigelsesfradraget, hævelse af grænsen for topskat og en prisregulering af overførselsindkomster.

Tirsdag 29. maj: Venstre kræver skattelettelser for 13 milliarder kroner. Det kritiseres af økonomer, der ikke mener, at man kan give så store skattelettelser og samtidig fastholde en offentlig vækst på 0,8 procent.

Torsdag 14. juni: Dansk Folkeparti melder sig ud af forhandlingerne.

Fredag 15. juni: Venstre afviser muligheden for at lave "en helhedsløsning" med regeringen og foreslår i stedet en hurtig 3-årig skattereform, hvor topskattegrænsen skal hæves til 750.000 kroner.

Lørdag 16. juni: Regeringen fremlægger en ny samlet reformpakke, der blandt andet indeholder erhvervsskattelettelser for to milliarder kroner for at komme Venstre i møde, men Lars Løkke afviser udspillet.

Søndag 17. juni: Regeringen afviser Venstres nye skatteudspil, som den mener er underfinansieret. Løkke kan ikke se noget grundlag for at forhandle videre og rejser til USA og Brasilien.

Mandag 18. juni: Regeringen sætter skub i forhandlinger med Enhedslisten.

Onsdag 20. juni: Liberal Alliance slækker på kravet om en offentlig vækst på 0,3 procent og nærmer sig regeringens krav om 0,8 procent. Samtidig opfordrer Lars Barfoed (K) Venstre til at komme tilbage til forhandlingerne og tage ansvar.

Torsdag 21. juni: Lars Løkke meddeler, at Venstre alligevel gerne vil forhandle med regeringen i "et sidste forsøg".

Fredag 22. juni: Venstre forhandler igen med regeringen, dog uden Løkke ved bordet. Tidligt fredag aften ser det overraskende ud til, at der kan indgås en aftale mellem regeringen, Venstre og De Konservative.

Kilde: Ritzau

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere