Forsker: Thorning skal levere uset comeback

Blot 18,8 procent ville stemme på Socialdemokraterne, hvis der var valg i dag

  • Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen

Mest læste i Nyheder

Hent flere
Nyheder
Bliv opdateret med de seneste nyheder direkte i din indbakke. Du får det daglige overblik inden frokost.

Få EKSTRA overblik

Hent flere
 

Socialdemokraternes vælgerkrise er så dyb, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) vil levere et comeback af historiske dimensioner, hvis det skulle lykkes hende at genvinde regeringsmagten.

Det vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet på baggrund af Ritzau Index - et gennemsnit over de seks førende meningsmålinger. Det viser, at blot 18,8 procent af vælgerne ville stemme socialdemokratisk, hvis der var valg i dag.

-Vi har ikke set fortilfælde for, at regeringer, der har været så langt bagud i meningsmålingerne, er kommet tilbage og har vundet et valg. Så det er ret alvorligt, siger valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) leverede i sin tid et par overraskende slutspurter over for vælgerne, hvor partiet kom tilbage fra det, der dengang var bundniveauer.

Men på intet tidspunkt var Nyrup så langt nede og bide i græsset, som Thorning er nu. Samtidig måtte statsministeren i weekenden se flere toneangivende S-borgmestre beklage sig offentligt over partiets manglende opbakning.

Borgmester i Randers, Henning Jensen Nyhuus (S), sagde til Politiken, at det er for "tidligt at sige, om Helle Thorning står i vejen for partisucces".

- Jeg tror, man skal et år længere frem, så vil man kunne bedømme, om det her er bæredygtigt eller ej, lød det.

Ifølge Rune Stubager er det ikke utænkeligt, at Thorning kan nå at vende udviklingen inden næste valg. Der er trods alt tre år til, at statsministeren er nødt til at møde vælgernes dom.

Og han understreger, at folk, der har skiftet parti før, er tilbøjelige til at gøre det igen.

- Der er potentiale for en "hvad der kommer let, går let"-logik. Men jeg har svært ved at se, hvor lokkemaden til vælgerne skal komme fra, fordi det er sparetider, siger forskeren.

Lige så tydelig, tilbagegangen for det ledende regeringsparti er, lige så klar er opbakningen til Venstre. 32,8 procents opbakning kan det største oppositionsparti mønstre.

Efter Rune Stubagers vurdering skyldes det primært utilfredshed med regeringens politik.

Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Ledende digital redaktør:Anders Refnov
EKSTRA-redaktør:Lisbeth Langwadt
Nyhedsredaktør lige nu:Mikke Selin
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk