Dansk politik

Her går døren op til ... skatte-afhøringerne

Involverede i skattesagen siger, at de ikke har fået deres rapport til gennemlæsning

  • Bag denne blå dør skal Skattesagskomissionen nu for alvor begynde deres arbejde. (Foto: Anthon Unger)
Bag denne blå dør skal Skattesagskomissionen nu for alvor begynde deres arbejde. (Foto: Anthon Unger)
1/2
Næste »

Allerede fra morgenstunden er folk mødt op foran den ellers anonyme blå dør ved de tidligere retsbygninger i Gladsaxe.

Bag døren har den store Skattesags-kommission til huse.

Og bag døren skal 43 personer - heriblandt statsminister Helle Thorning - afhøres om de fortrolige skatteoplysninger, som på forunderlig vis havnede i dele af dagspressen.

I timerne før døren går op har nogle af sagen sparter sået tvivl om delem,af Københavns Politis materiale i sagen. Vidner kan nemlig bedre løbe fra deres tidligere forklaringer til politiet, hvis de ikke har fået den skreven forklaring til gennemlæsning og ikke har underskrevet politirapporten med deres forklaring forud for en retssag.

Sådan er det i straffesager og det kan også blive et tema i den store Skattesags-kommission, der begynder i dag.

For her beskyldes Københavns Politi i følge Jyllands-Posten for at have sjoflet nogle af de mest elementære retningslinjer i forbindelse med afhøringerne af de involverede i den såkaldte skattesag.

Flere af de centrale personer i sagen hævder nu, at de aldrig har haft politiets afhøringsrapporter til gennemlæsning, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Det er ifølge Eva Smith, professor i procesret ved Københavns Universitet, i strid med retsplejeloven og kan svække de pågældende politirapporters værdi som bevis i sagen.

Ret til rettelser og tilføjelser
- Som afhørt har du ret til at gøre dig bekendt med politiets gengivelse af din forklaring og få eventuelle rettelser og tilføjelser med i afhøringsrapporten, siger Eva Smith til avisen og fastslår:

- En sådan rapport, der ikke er gennemlæst af den afhørte, er ikke meget værd som bevis, for den afhørte kan bare sige, at det har betjenten misforstået.

Læs også:

Se også: Skattesagskommissionen for begyndere

Oplysninger fra politiets afhøringsrapporter er de seneste dage endt i pressen som nye, opsigtvækkende afsløringer om Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft og Peter Arnfeldt, der var særlig rådgiver for daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Ikke i orden
Men begge siger, at de aldrig har sagt som refereret af politiet, og at de ikke har haft mulighed for at læse og korrigere afhøringsrapporterne, inden politiet sendte dem til Skattesagskommissionen, der indleder sit arbejde tirsdag.

- Det er ikke i orden, at Peter Loft først, når han om et halvt år skal afhøres, har mulighed for at se en politirapport, han ikke har set og ikke er enig i. Det er slet ikke i orden, siger Peter Lofts bisidder, advokat Lars Svenning Andersen, til avisen.

Spindoktor har klaget over politiet
Andre vidner har set deres forklaringer til politiet, men politidirektør Johan Reimann vil ikke forklare denne forskel over for Jyllands-Posten.

Peter Arnfeldt, der skal afhøres som det syvende vidne af kommissionen, har ifølge DR Nyheder klaget over politiet, fordi han ikke har fået politiafhøringen til gennemsyn.

Arnfeldts advokat, Henrik Stagetorn, bekræfter over for DR Nyheder, at Københavns Politi heller ikke båndede afhøringen.

Skattesags-kommissionen skal blandt andet afdække hvordan Helle Thorning og ægtefællen Stephen Kinnocks fortrolige skatteoplysninger havnede i pressen, og om der er magtfulde folk i den politiske kulisse, som havde en interesse i at lække de oplysninger forud for Folketingsvalget i september sidste år.

I dag skal Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen og journalist Jan Kjærgaard afhøres i retten som vidner.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere