Fra forældreløs til folkeeje

Den nu 90-årige Anker Jørgensen har set og oplevet meget i sit lange liv. Se billederne af Danmarks sidste arbejder i statsministerstolen

  • Anker Jørgensen i højt humør på kommunalvalgaftenen i 2009, hvor hans gode ven, nordjyden Frank Jensen, vandt overborgmesterposten i København. (Foto: Uffe Frandsen/Polfoto)
Anker Jørgensen i højt humør på kommunalvalgaftenen i 2009, hvor hans gode ven, nordjyden Frank Jensen, vandt overborgmesterposten i København. (Foto: Uffe Frandsen/Polfoto)

Tidligere statsminister og formand for Socialdemokratiet, Anker Henrik Jørgensen, fylder 90 år. Manden fik til alles - inklusive sin egen - store overraskelse statsministerposten overdraget af Jens Otto Krag dagen efter folkeafstemningen 2. oktober 1972, som førte Danmark ind i Fællesmarkedet (EF - nu EU).

I de mellemliggende år blev Anker folkeeje, og selv i dag, mange år efter hans farvel til politik, er der dem, som synes, at alt var meget bedre, da Danmarks sidste arbejdsmand på statsministerposten styrede landet.

Andre mener, at Anker var en katastrofe på posten - en kendsgerning er det, at han kom til at fægte sig frem i et kaotisk Folketing under internationale kriser, som ikke gjorde det nemmere at lede et lille, velbjerget land.Anker mødte høj og lav i sin statsministertid. Også bagefter har han været synlig frem til folketingsvalget i september i fjor.

Handikappet efter et par grimme fald i vinter har Anker Jørgensen måttet drosle kraftigt ned og opholder sig nu mest i sit hjem på Langgadehus i Valby.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere