Dansk politik

Anklage: Scharf krævede ulovlig spionage mod Pia K

Jakob Scharf tvang en række politifolk i PET til stik mod reglerne at kigge i Pia Kjærsgaards kalender

  • Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling. (Foto: Thomas Larsen/Jens Dresling).
Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling. (Foto: Thomas Larsen/Jens Dresling).

Jakob Scharf tvang en række politifolk i PET til stik mod reglerne at kigge i Pia Kjærsgaards kalender for at forhindre partilederen i at besøge Christiania. Det står i en klage, som fem navngivne tillidsfolk i Politiets Efterretningstjeneste, PET, har afleveret til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg.

Brevet er ifølge flere kilder, som Ekstra Bladet har talt med, sendt til Rigspolitichefen, fordi medarbejderne i PET ikke længere har tillid til Jakob Scharf, som personligt gennemtrumfede den ulovlige handling.

Se også: Professor: Gå af Scharf

Partileder Pia Kjærsgaard ønskede som suppleant i Folketingets retsudvalg at besøge Christiania for at se fristaden. Ideen faldt ikke i god jord hos PET-chef Jakob Scharf, da det ville blive en omkostningstung affære for efterretningstjenesten, der kort forinden havde fået sit eget budget.

Jakob Scharf beordrede derfor i det skjulte og stik imod reglerne, at politifolk fra PET skaffede sig adgang til Pia Kjærsgaards kalender, så besøget på Christiania kunne arrangeres en dag, hvor hun ikke kunne deltage. En mindre gruppe livvagter i PET har adgang til partilederens kalender som en del af hendes personbeskyttelse; men det er kun den kreds, der må se, hvor hun er, og hvad hun foretager sig.

jacob-scharf_997427a.jpg Vagthund Alt sejler i PET: Scharfs folk føler sig mobbet Alt sejler i PET: Scharfs folk føler sig mobbet

Flere politifolk gjorde ifølge Ekstra Bladets kilder Jakob Scharf opmærksom på, at han foretog sig en ulovlig handling; men PET-chefen insisterede på, at hans medarbejdere skulle udføre opgaven, så den hemmelige tjeneste kunne forhindre den folkevalgte politiker i at komme på Christiania.

I klagen til rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg skriver de fem navngivende tillidsfolk, at de har emails, der viser, at Jakob Scharf personligt pressede det ulovlige kalender-kiggeri igennem. Professor og ekspert i offentlig ret Sten Schaumburg-Müller fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet kalder det klassik magtfordrejning.

- Som det lyder, forekommer det at være et klassisk eksempel på magtfordrejning. PET må kun bruge Pia Kjærsgaards kalender til hendes personbeskyttelse. De må selvfølgelig ikke bruge oplysningerne til andet, selv om de har adgang til dem.

Læs meget mere i Ekstra Bladet i dag:

- Professor: Klassisk ekspempel på magtfordrejning

- Pia: Jeg er rystet og rasende

- Afsløring: Ville forhindre partilederen i at besøge Christiania

- Efter krisemøde: Nu ruller der hoveder

Svar fra PET

Ekstra Bladet modtog svar på email fra PET-chef Jakob Scharf efter avisens deadline:

- Jeg kan fuldstændig afvise, at jeg skulle have tiltvunget mig adgang til oplysninger og anvendt dem til uvedkommende formål.

- Til brug for tilrettelæggelsen af konkrete sikkerheds- og beskyttelsesopgaver modtager PET løbende oplysninger om planlagte aktiviteter for de personer, som er omfattet af PET’s personbeskyttelse.

- Det er naturligvis afgørende, at der er tillid til, at disse oplysninger ikke anvendes til andre og uvedkommende formål. Hvis ledere eller medarbejdere i PET giver udtryk for bekymring i forhold til den konkrete anvendelse af sådanne oplysninger, lytter vi i PET naturligvis til deres bekymring og følger deres råd.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere