Borgmestre efterlyser redskaber til at håndtere flygtninge

Inden Kommunaløkonomisk Forum siger en lang række borgmestre, at antallet af flygtninge volder dem problemer

Flere af landets borgmestre tvivler på, at der er boliger og kapacitet nok til at modtage de flygtninge, der forventes at komme til Danmark i år.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har lavet forud for Kommunaløkonomisk Forum, der torsdag holdes i Aalborg.

Her mødes borgmestre, topchefer og ministre til debat om udfordringer på velfærdsområdet, og flere borgmestre medbringer et ønske om bedre værktøjer til at håndtere flygtningesituationen.

22 ud af 39 kommuner svarer i rundspørgen, at det antal flygtninge, som de har udsigt til at modtage i år, vil volde dem problemer. 14 svarer, at antallet ikke vil volde problemer.

25 Venstre-borgmestre har deltaget i undersøgelsen. 16 af dem svarer, at antallet volder dem problemer.

Greve-borgmester Pernille Beckmann (V) mener, at kommunerne skal have lov til at sætte flygtninge i beskæftigelse hurtigere.

- Regeringen kunne give os mulighed for at sætte flygtninge i her og nu-beskæftigelse. De skulle give os den mulighed, at vi kan aktivere dem hurtigst muligt, når de kommer til kommunen, siger hun til Ritzau.

24 kommuner svarer i rundspørgen, at der ikke er permanente boliger nok til de flygtninge, de ventes at modtage i år. 14 kommuner har heller ikke nok midlertidige boliger.

Pernille Beckmann peger på den lave integrationsydelse som en af årsagerne til, at man mangler boliger.

- Integrationsydelsen er lav, og det synes jeg egentlig er en god idé. Men det udfordrer vores permanente boligplacering, når flygtninge ikke har råd til at bo der. Så vores behov for midlertidige boliger bliver større i fremtiden, siger hun.

Kun tre af de 39 borgmestre, der har svaret på Ritzaus rundspørge, siger, at de har kapacitet til flere flygtninge.

Både integrationsminister Inger Støjberg (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) deltager i Kommunaløkonomisk Forum torsdag.

FAKTA: Kommuner mangler boliger og ressourcer til flygtninge

Ritzau har forud for Kommunaløkonomisk Forum spurgt landets borgmestre, hvordan det går med at håndtere antallet af flygtninge.

* Borgmestre fra 39 af landets 98 borgmestre har svaret på en Ritzaus rundspørge om flygtningesituationen. Flertallet tvivler på, at der er boliger og kapacitet til at modtage de mange flygtninge, der forventes at komme til Danmark i løbet af 2016.

* 22 kommuner svarer, at det antal flygtninge, som de har udsigt til at modtage i år, vil volde dem problemer. 14 svarer, at antallet ikke vil volde problemer.

* 31 kommuner svarer, at de ikke har kapacitet såsom medarbejdere, boliger og institutionspladser til at modtage flere flygtninge end dem, de har udsigt til at modtage i 2016. Kun tre kommuner svarer, at de har kapacitet til flere flygtninge.

* I 24 kommuner er der ikke permanente boliger nok til de flygtninge, de ventes at modtage i år. 14 kommuner har heller ikke nok midlertidige boliger.

* Staten kompenserer kommunen med et grundbeløb på 2604 kroner om måneden for hver flygtning og familiesammenførte over 18 år. Det dækker ikke de udgifter, der er forbundet med modtagelsen, lyder det fra 30 kommuner.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik