DF-profil i flygtninge-kovending: Beklager, det er jeg ked af

Dansk Folkepartis EU-ordfører angrer at have sagt, at man kunne skyde på bådflygtninge. Har beklaget overfor partikolleger

  • Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det var en brødebetynget DF'er, som Ekstra Bladet mødte ude foran Dansk Folkepartis gruppeværelse på Christiansborg her til morgen.

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth 'beklager' og er 'ked af', at han i en debat i mandags sagde, at man 'for eksempel' kan skyde på bådflygtninge, der krydser Middelhavet.

Det mener EU-ordføreren ikke i dag, og i en vaske ægte kovending mener Kenneth Kristensen Berth nu, at der kun skal være tale om varselsskud. Læs hele interviewet her:

- Skal man skyde på bådflygtninge, når de krydser en usynlig grænse i Middelhavet?

- Nej, og jeg beklager meget, at man kan lægge det i de udtalelser, som jeg er kommet med. Det har bestemt ikke været min intention, siger Kenneth Kristensen Berth.

- Det har været min intention at fastslå, at vi skal kunne forsvare Europas grænser på en anden måde, end vi gør i dag, hvor vi blot lader de her mennesker sejle ind til den italienske kyst eller bistår dem med at komme ind.

- Du bliver spurgt, om man skal skyde PÅ bådflygtninge, og så siger du 'for eksempel'. Der er vel ikke så meget at tage fejl af?

- Det er derfor, jeg beklager udtalelserne. Det har ikke været og er ikke nu udtryk for, hvad jeg mener.

- Jeg mener, at man skal opretholde sit territorium, men det skal selvfølgelig ikke ske ved at skyde på civile. Det siger sig selv. Bådene skal gelejdes tilbage til det land, hvor de kom fra.

Se også: Engell efter vilde DF-udtalelser: Han skal nok blive sat på plads af Tulle

Siger du, hvad du tænker?
- På Facebook er dit slogan, at du siger det, som andre tænker. Er du sikker på, at du ikke har sagt, hvad du selv rent faktisk tænker?

- Nu har jeg ikke sagt, at man skal skyde på flygtninge.

- Det spørger intervieweren om, og så siger du for eksempel.

- Jeg har ikke fæstet mig ved det forholdsord, vil jeg gerne indrømme.

- Hvad skal man så gøre i stedet for at skyde på dem?

- Min intention var, at man i yderste konsekvens skal bruge et varselsskud for at markere, at man er på vej ind til et territorium, hvor man ikke har adgang.

- Hvad varsler et varselsskud så, hvis båden ikke stopper eller vender om?

- Så kunne man borde fartøjet.

- Er det så ikke det samme som i dag?

- Nej, for der skal ske noget andet, og derfor beklager jeg også udtalelsen, fordi de har været med til at forplumre debatten om, at vi vil vende de både.

- Det kan lade sig gøre, fordi der ikke længere kommer både til Spanien og Portugal, og det er fordi, at Spanien har indgået en aftale med afrikanske lande om at returnere både.

Se også: DF'er i kontroversiel udtalelse: Skyd på bådflygtninge

Skyde nær flygtninge?
- Prøv lige at sætte dig i flygtninges sted. Nogle af dem flygter fra krig, så bliver der skudt, mens de sidder tætpakket på en båd. Hvordan tror du, at de opfatter det?

- Formålet er jo netop at stoppe sejladserne, og vi bliver nødt til at lukke ned for at kunne komme til Europa, for ellers bliver bådene ved med at komme.

- Skal man overhovedet skyde i nærheden af flygtninge?

- Det er også derfor, at jeg beklager udtalelserne, fordi de forplumre debatten. Det burde handle om, hvorvidt Europa kan absorbere de har mange tusinde mennesker. Det tror jeg ikke, at Europa kan.

- Du kommer lige inde fra gruppemødet i Dansk Folkeparti her på Christiansborg. Har I talt om dine udtalelser?

- Ja, men jeg referer ikke fra lukkede møder i Dansk Folkeparti. Jeg har fortalt, at jeg er ked af det, som er sket, og jeg har beklaget, at jeg har forplumret debatten.

Hvad med kolonimagterne?
- Nu beklager du så, men du sagde også på et tidspunkt, at kolonimagterne intet havde at undskylde. Vil du beklage den udtalelse nu?

- Nej, det vil jeg bestemt ikke.

DF-top bakker op
Søren Espersen, DF's næstformand, bakker udskældt ordfører op efter udtalelse om varselsskud mod flygtninge.

Det er i overensstemmelse med Dansk Folkepartis linje, at der skal skydes varselsskud mod flygtninge, siger næstformand Søren Espersen.

- Jeg synes, at Kenneth Kristensen Berth så fint har præciseret, hvad det her drejer sig om. 

- Der er tale om varselsskud - ikke som det først var blevet udlagt. Det er svært at sige andet, end at det er jeg enig med ham i, siger Espersen til Ritzau.

Skal EU sende både med flygtninge/migranter tilbage til Afrika?

Skal de fartøjer, der patruljer i Middelhavet, affyre varselsskud mod de flygtninge/migrant-både, der nægter at vende om?

Skal de politifolk/grænsevagter, der holder øje med EUs yderste grænse bruge vold mod asylansøgere og sende dem tilbage til f.ex. Serbien?

Se resultat

Skal EU sende både med flygtninge/migranter tilbage til Afrika?

Skal de fartøjer, der patruljer i Middelhavet, affyre varselsskud mod de flygtninge/migrant-både, der nægter at vende om?

Skal de politifolk/grænsevagter, der holder øje med EUs yderste grænse bruge vold mod asylansøgere og sende dem tilbage til f.ex. Serbien?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

OVERBLIK: DF'eres kontroversielle udtalelser gennem tiden

Flere medlemmer af Dansk Folkeparti er kommet med kontroversielle udtalelser før Kenneth Kristensen Berth.

2007

Asmaa Abdol-Hamids udtalelser om, at hun agtede at bære tørklæde, hvis hun blev valgt til folketinget for Enhedslisten fik Morten Messerschmidt, medlem af EU-Parlamentet, til at sige:

- Jeg mener, at alle muslimske samfund per definition er tabersamfund. Muslimerne er ikke i stand til at tænke kritisk.

I forbindelse med samme sag udtalte Søren Krarup, tidligere medlem af Folketinget:

- For så vidt som man siger, at hagekorset er symbolet på nazismen, så er det jo altså af samme art som Islams tørklæde.

2009

I et interview med hollandsk tv sagde tidligere medlem af Folketinget Mogens Camre:

- De tyske soldater i vore gader opførte sig bedre end de muslimske drenge. Langt bedre. Soldaterne var veldisciplinerede, unge, tyske drenge.

2010

Daværende formand for Trykkefrihedsselskabet Lars Hedegaard sagde, at muslimske fædre voldtager deres døtre.

I den forbindelse skrev nu tidligere folketingsmedlem Jesper Langballe i et debatindlæg på Berlingske:

- Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres døtre, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab, red.) - og i øvrigt vender det blinde øje til onklers voldtægt.

Han blev idømt dagbøder for udtalelsen.

2013

I en debat om homoseksuelles ret til at få børn sagde folketingsmedlem Mette Hjermind Dencker:

- Skal vi til at være tre eller fire om at dele forældremyndigheden? Skal vi til at kunne gifte os med andre end mennesker, men måske også med dyr?

2013

Folketingsmedlem og næstformand Søren Espersen afviste i DR2-debat at give en undskyldning til de slaver, som blev hentet til de dansk vestindiske øer:

- De er i den fordelagtige situation, at de er vokset op i USA med amerikansk pas i et frit og velstående land. Alternativet var jo, at de var opvokset i Ghana i en eller anden knaldhytte.

2016

I et debatindlæg i Berlingske foreslog Søren Espersen at indføre et muslimstop i Danmark i en periode på fire-seks år i kølvandet på den seneste tids terrorangreb i Europa.

- Vi bør have et stop for flygtninge og indvandrere fra muslimske lande i en periode. Det er herfra, langt størstedelen af terroren i Vesten har sine rødder

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere