Flag-mystik hos Claus Hjort: DF angriber dannebrogs-slaphed

Mens Finansministeriet sætter embedsfolk til at tælle flagstænger, så er der gevaldigt rod i ministeriets egen flagpraksis, påpeger Dansk Folkepartis næstformand

  • På Claus Hjorts Finansministerium flages ikke med splitflag. Slapt, mener DF (Foto: POLFOTO)
På Claus Hjorts Finansministerium flages ikke med splitflag. Slapt, mener DF (Foto: POLFOTO)

Mystikken vil ingen ende tage.

Finansministeriet har nemlig sat gang i en meget omtalt mørkelagt optælling af flagstænger på statens institutioner.

Ekstra Bladet og en række andre medier har trods adskillige forsøg ikke kunnet få Claus Hjorts ministerium til at kaste lys over undersøgelsen, som mange debattører på de sociale medier mener lugter af unødvendigt bureaukrati, når det er allerværst.

Men spørgsmålene stopper ikke her.

Flagkaos
En rundtur på og omkring Slotsholmen - øen i hjertet af København, der huser Folketinget og flere ministerier - viser nemlig, at flagningen med dannebrog fra statens fineste institutioner stritter i alle retninger. Se billedeserie nederst i artiklen.

Ikke mindst på Claus Hjorts egen butik, Finansministeriet.

Her flages nemlig ikke med splitflaget, sådan som det ellers er sædvane på statens bygninger.

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, er da bestemt heller ikke tilfreds.

- Det er et udtryk for slaphed og sjusk. Det er ringe. Der skal være orden i sagerne. Det er da det mindste, man kan forlange, siger han.

- Splitflaget er statens flag. Se bare foran Folketinget, der hænger to splitflag

Koks i det
- Tror du egentlig, Claus Hjorts republikanske sindelag kan være årsagen til, at der ikke længere flages med splitflag?

- Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror ikke engang, han er klar over det selv. Jeg tror, der er gået koks i et eller andet. Når I nu gør opmærksom på det, så tror jeg hurtigt, det bliver skiftet. Vi har sagt det til dem. Det ved jeg.

- Der er ellers en læser, som mener, at Claus Hjort kan have gang i et stille oprør, fordi mange forbinder splitflaget med kongehuset?

- Nej, kongeflaget er en anden ting. Alle offentlige institutioner har splitflag i Danmark. Og har altid haft det. Det har ikke spor med kongehuset at gøre, siger Søren Espersen.

Finansministeriet kunne lørdag ikke umiddelbart svare på, hvorfor der flages med almindeligt dannebrog fra ministeriets flagstang. Men en kommunikationsmedarbejder vil undersøge sagen.

Sagen mørkelagt
Fokus på Finansministeriets forhold til dannebrog og flagstænger startede, da en lækket mail til bl.a. Ekstra Bladet viste, at en embedsmand i Styrelsen for videregående uddannelser var i gang med at tælle flagstænger.

'Styrelsen skal bede alle institutioner oplyse, hvor mange flagstænger der flages fra institutionernes bygninger på officielle flagdage,' lyder det i mailen.

Siden har Finansministeriet erkendt, at det er her, man har iværksat undersøgelsen. Men årsagen til undersøgelsen er hemmelig. Heller ikke hvem, der har sat den i gang, vil ministeriet oplyse.

'Det er en undersøgelse af praksis for statens flagning. Vi har ikke yderligere kommentarer,' lød det i en sms sendt til Ekstra Bladet allerede for 12 dage siden.

Beskeden var den samme, fra en kommunikationsmedarbejder lørdag.

Hvorvidt ministeriet på et tidspunkt vil kaste lys over sagen om flagstangs-optællingen, er også uafklaret.

Herunder kan du se en lille fotoserie, der illustrerer det flagkaos, som hersker på og omkring Slotsholmen.

Her det ganske almindelige dannebrog, som vajer på toppen af Finansministeriet. (Foto: EB) Her det ganske almindelige dannebrog, som vajer på toppen af Finansministeriet. (Foto: EB)

 

På trappen til Christiansborg hænger to splitflag. Her ses det ene. (Foto: EB) På trappen til Christiansborg hænger to splitflag. Her ses det ene. (Foto: EB)  

 

Finansministeriet flager også med splitflaget (Foto: EB) Finansministeriet flager også med splitflaget (Foto: EB)

 

På den anden side af havneløbet ligger udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. Her har de valgt at hænge en vimpel i falgstangen (Foto: EB) På den anden side af havneløbet ligger udenrigsministeriet på Asiatisk Plads. Her har de valgt at hænge en vimpel i falgstangen (Foto: EB)  

 

En række ministerier undlader helt at flage på almindelige dage. Her er det flagstængerne på Kirkeministeriet (tv.) og Transportministeriet (th.) (Foto: EB) En række ministerier undlader helt at flage på almindelige dage. Her er det flagstængerne på Kirkeministeriet (tv.) og Transportministeriet (th.) (Foto: EB)

Splitflag

På Justitsministeriet kan man læse om praksis for flagning i Danmark.

Her står det også beskrevet, hvordan og hvem der må flage med splitflag.

Som det fremgår nedenfor, er splitflaget i højgrad forebeholdt staten, flåden og kongehuset.

Tekst fra Justitsministeriet.dk:

Splitflaget benyttes af statens civile og militære myndigheder og institutioner. Flaget skal bl.a. vaje på de officielle flagdage.

Der er ikke fastsat et samlet regelsæt for anvendelsen af splitflag. Ordningen hviler navnlig på kongelige resolutioner, en række administrative enkeltafgørelser og sædvane på området.

Splitflaget var tidligere forbeholdt orlogsflåden og Kongehuset, men i dag kendetegner splitflaget – med eller uden særlige mærker – statens civile og militære myndigheder og institutioner.

Splitflaget anvendes ved særlige lejligheder til flagning fra samtlige statslige myndigheders bygninger m.v. I tilknytning hertil har Justitsministeriet fastsat en række officielle flagdage, på hvilke, der består en pligt til at flage med splitflag fra samtlige statsbygninger.

Uden for de officielle flagdage har flagning med splitflaget efter den hidtidige praksis som udgangspunkt fortsat været forbeholdt Kongehuset og forsvaret.

Tilladelse til private til flagning med splitflag meddeles ved kongelig resolution efter indstilling fra Justitsministeriet. Der ses i tiden efter 1964, hvor sager vedrørende flag, flagning og flagføring blev overført fra Statsministeriet til Justitsministeriets sagsområde, ikke at være meddelt tilladelse til private personer til flagning med splitflag.

Kilde: Justitsministeriet

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik