Forringelser for asylbørn deler Socialdemokratiet

I dag førstebehandles regeringens forslag til ændring af udlændingeloven, som kritiseres for at have alt for store sociale konsekvenser for især børn af asylansøgere - S er splittet i spørgsmålet

  • Konsekvenserne ved regeringens nyeste stramning af udlændigeloven går for hårdt udover børnene, mener visse socialdemokrater. (Foto: Per Rasmussen)
Konsekvenserne ved regeringens nyeste stramning af udlændigeloven går for hårdt udover børnene, mener visse socialdemokrater. (Foto: Per Rasmussen)

Regeringens hårde linje overfor flygtninge og asylansøgere se ud til at fortsætte, når nyeste stramning af udlændingeloven i dag førstebehandles.

Forslaget vækker harme hos Socialdemokratiets udviklingsordfører og formand for Europaudvalget Mette Gjerskov til at slå bremserne i og stemme nej til forslaget, selv om partilinjen er den modsatte.

- Alle har jo en grænse et eller andet sted, og min grænse går her, siger hun til Ekstra Bladet.

Se også: 'Planløs' Pind tørrer grænse-ansvar af på Inger Støjberg

Men nu er du jo ret alene under denne fane i dit parti. Er det dig, der er vokset fra Socialdemokratiet eller er det dine partifæller, der ikke har forstået sagen?

- Sådan kan man ikke udlægge det. Vi er bare uenige, og længere er den vel sådan set ikke. Jeg har drøftet det her med mit bagland i Roskilde, som jeg har med mig, understreger Mette Gjerskov.

Står det til udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg, vil flere centrale ydelser på asylområdet blive nedsat. Blandt andet vil man skærpe reglerne for inddragelse af opholdstilladelse og gøre det sværere af blive familiesammenført.

Se også: 42 personer søgte om asyl i Danmark tirsdag

En anden af ydelserne, der eksempelvis skal skæres i, er den såkaldte 'tillægsydelse' for børn af flygtninge på asylcentre, for hvem det endnu ikke er afgjort, om deres asylsag skal behandles i Danmark.

Som situationen er nu, modtager første og andet barn nu 9,15 kroner i daglig støtte, såfremt de får gratis mad på asylcentret, mens eventuelt yderligere børn slet ingen støtte får.

Skærmbillede 2016-01-13 kl. 12.58.45.png Dansk politik - 13. jan. 2016 Støjberg forlænger grænsekontrollen

Det beløb skal ifølge regeringens lovforslag nu nedskæres med 10 procent. Og det er ifølge Mette Gjerskov alt for hårdt.

- Jeg har den holdning, at hvis vi vil stramme og ikke hjælpe flygtninge herhjemme, så må vi hjælpe der, hvor de kommer fra. Men det gør vi ikke. Regeringen skærer både i nærområderne og herhjemme, siger hun.

- En stor del af årsagen til, at så mange flygter, er jo, at der er skæres så meget på hjælpen i nærområderne. Hvis man mister halvdelen af sin mad, begynder man naturligt nok at kigge sig omkring for, hvad man så kan gøre.

Løkke indfører midlertidig grænsekontrol Dansk politik - 13. jan. 2016 Støjbergs smykkecirkus: Umuligt at vurdere ringenes pris

Samtidig lægger regeringen op til, at adskilte forældre og børn først kan blive familiesammenført efter tre år.

- Tre år hvor børn ikke må se deres forældre er meget, meget lang tid. Det var tungt nok, da man sidste år forlængede det til ét år, siger hun.

- Alle mennesker der har børn kan jo prøve at sætte sig ind i den situation. Men man kan jo næsten ikke forestille sig, hvor slemt det vil være. Og det vil have kæmpestore sociale omkostninger.

Løkke indfører midlertidig grænsekontrol Politik Løkkes pitbull: Derfor får Inger Støjberg så lang snor

Hun langer samtidig ud efter regeringens støtteparti Dansk Folkeparti for deres rolle i stramningerne.

- DF har snakket om nærområderne, men har du nogensinde set noget som helst fra dem? DF har sammen med regeringen skåret og skåret og skåret på udviklingsbistanden og hjælpen til nærområderne.

- Hver uge er der nærmest ti nye stramninger, men ingen stopper rigtig op og vurderer, om de overhovedet virker, slutter Mette Gjerskov.

Førstebehandlingen af regerings forslag til stramning af udlændigeloven gik i gang i dag klokken 13. Hele lovforslaget kan læses her.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere