Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Her ryger Kristian og Inger i smykke-forhør

Europa-Parlamentet har indkaldt den danske regering til en grill-session om udlændinge-politik. Se eller det efterfølgende pressemøde her

1/4
Næste »

Annoncer i aviser i Mellemøsten om dansk udlændinge-politik. Forslag om at konfiskere smykker fra flygtninge. Tvangstilbud om at spise svinekød i institutioner i Randers Kommune. Forslag om strammere regler for familiesammenføring.

Det ene danske tiltag efter det andet har fået opmærksomhed i verdenspressen.

Nu skal både udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) så forklare bekymrede medlemmer af Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg, hvad det hele går ud på.

- Det er klart min oplevelse, at der har været nogle grove misforståelser. Jeg glæder mig til at få lejlighed til at sætte det på plads, har Kristian Jensen på forhånd sagt til Ritzau.

Han siger også, at Danmark er blandt de lande i verden, der har taget imod flest asylansøgere, og som gør mest for flygtninge i nærområderne.

Støjbergs annonce-planer: Skræmmekampagne eller information Dansk politik - 25. jan. 2016 Støjberg og Jensen skal stå skoleret om 'smykkeloven' i dag

Jensen på charmeoffensiv
Kristian Jensen har blandt andet tænkt sig at henlede EU-politikernes opmærksomhed på, at Schweiz og nogle tyske delstater har beslaglagt asylansøgeres værdier. Inklusiv smykker.

- Jeg synes generelt, at Danmark har et rigtig godt omdømme. Men det er klart, at når der er så mange, der forsøger at sige noget negativt om os, så er det også vigtigt, at vi presser den anden vej og fortæller sandheden omkring den danske indsats, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Tidligere i dag var Kristian Jensen da også på charmeoffensiv.

Han har dog ingen forventning om, at debatten i parlamentet vil få kritikken til at forstumme.

Se også: Røde Kors-chef: Danmark er ikke ene om at have dårligt ry

Danske kritikere
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har - uden at nævne navne - beskyldt danske EU-parlamentarikere for at have været aktive for at skabe en dårlig stemning omkring Danmark.

- Noget af kritikken kommer fra danske politiske modstandere, som er uenige med vores linje. Og jeg tror ikke, de vil holde op med at være modstandere af vores politik efter mandag. Men jeg forventer, at vi kan give parlamentet et retvisende billede af loven.

Ifølge Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Anders P. Vistisen er det især SF og De Radikale, der er ansvarlige for Danmarks blakkede ry i Europaparlamentet.

Se også: Brandingekspert advarer om asyldebats følger for Danmark

EU-parlamentsmedlem Jens Rohde (R) afviser kritikken og kalder det dybt naivt at tro, at regeringen kan føre en aktiv markedsføringskampagne for at afskrække flygtninge fra at komme til Danmark, uden at nogen begynder at spørge til, hvad der foregår.

- Det er noget provinsielt ynk. Det viser, at regeringen tror, den lever på en øde ø, siger Jens Rohde, der i december skiftede fra Venstre til De Radikale i protest mod netop asylpolitikken.

Se også: S: Regeringen er selv skyld i udlandets misforståelser

Uffe Elbæk, leder af Alternativet, har forsøgt at tale Danmark op i international presse.

Minder om nazisterne
Den amerikanske avis Washington Post skrev således i december, at 'tanken om at beslaglægge smykker fra mennesker, der flygter, har en særlig bitter smag i Europa, hvor nazisterne konfiskerede store mængder af guld og andre værdigenstande fra jøder og andre'.

Der er dog tale om misforståelser ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der har kaldt den såkaldte smykkelov for den måske mest misforståede lov i danmarkshistorien.

Lovforslaget, der ventes endeligt vedtaget tirsdag, er da også blevet justeret flere gange undervejs for at dæmpe kritikken.

Se også: Udenrigsministeren: Danske politikere skyld i blakket dansk ry

Det får asylsøgere i vores nabolande

Sverige

- En enlig voksen asylansøger får cirka 1700 kroner om måneden. Grundydelsen for en asylansøger i et dansk asylcenter er til sammenligning i dag cirka 1600 kroner om måneden. Det sættes ned med de nye asylstramninger ned med ti procent.

- Asylansøgere huses i asylcentre, både permanente og midlertidige.

- Det er tilladt for asylansøgere at tage et arbejde. Dette gælder indtil den endelige afgørelse i deres asylansøgning - og kan forlænges under en eventuelt klagesag, hvis ansøgeren samarbejder i forberedelserne på at forlade landet frivilligt.

- Asylbørn har fuld adgang til det svenske skolesystem, og de er i høj grad integreret i almindelige skoler.

- Asylansøgere har ret til gratis lægeundersøgelse, akut lægebehandling og tandpleje.

- Familiesammenføring gives til ægtefæller og børn under 18 år, sjældnere til forældre, søskende og voksne børn. Ansøgningen er gratis for flygtninge. Den svenske regering har varslet stramninger, der blandt andet tidsbegrænser retten til familiesammenføring.

 

Tyskland

- En enlig voksen asylansøger modtager cirka 1000 kroner om måneden, hvis vedkommende er indkvarteret på et asylcenter, 2700 kroner uden for centrene.

- I op til seks måneder efter ansøgningen om asyl er indgivet, er asylansøgere generelt forpligtet til at bo i et modtagelsescenter.

- Ansøgere får først adgang til arbejdsmarkedet efter tre måneder - dog ikke før de er flyttet ud af modtagelsescenteret.

- Børn har ret og pligt til at gå i skole, men skolesystemet bliver tit kritiseret for ikke at være i godt nok rustet til at løse de særlige behov hos nyankomne børn.

- Sundhedspleje for asylansøgere er begrænset til "akutte sygdomme eller smerter".

- Mulighed for familiesammenføring med ægtefæller over 18 år, børn under 18 år og forældre i visse situationer.

Kilder: Ritzau, Eurostat, The Asylum Information Database (AIDA), EU-Kommissionen, BBC.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik