LA læser hellere krigsundersøgelse end 70.000 dokumenter

Søren Pind (V) vil muligvis genåbne Irakkommissionen. Men sigtet skal være historisk, uden politisk drilleri

  • Liberal Alliances Anders Samuelsen og Mette Bock. (POLFOTO)
Liberal Alliances Anders Samuelsen og Mette Bock. (POLFOTO)

Domfældelses og placering af skyld for Irak-krigen er bare politisk drilleri, mener Liberal Alliance, der kalder ideen om en historisk undersøgelse af danske krige for "spændende."

- Liberal Alliance ønsker at blive klogere. Hvis man kunne få et samlet indblik i de krige, Danmark har deltaget i gennem de seneste 25 år, så synes jeg, det lyder spændende, siger udenrigsordfører Mette Bock.

Se også: DF vil ikke genåbne lukket Irak-kommission

Partiet har flertal for et beslutningsforslag om at fremlægge 70.000 uklassificerede dokumenter. Men en historisk undersøgelse vil være mere spændende end at læse dokumenterne, mener Mette Bock.

- Hvis man får en samlet historisk redegørelse, er det for mig et se endnu bedre, end at man får lov til at kigge i 70.000 dokumenter, siger hun.

Justitsminister Søren Pind (V) vil muligvis genåbne Irakkommissionen. Men en ny undersøgelse skal have mindre juridisk karakter.

Søren Pind mener, den tidligere kommission havde karakter af personforfølgelse mod borgerlige ministre. Irakkommissionen blev nedsat af den tidligere regering, men lukket af den nuværende.

Se også: Engell: Irak-dokumenter er mindre problem for regeringen

Efter planen skulle tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) have været afhørt af kommissionen i februar. Men ifølge Politikens oplysninger vil en ny kommission ikke skulle gennemføre afhøringer.

Det bliver kritiseret af både den røde blok og Centralforeningen for Stampersonel, som frygter, at man vil stå tilbage med ubesvarede spørgsmål.

- Man kan slå alting ihjel ved bekymring, inden det er født. Jeg ved jo ikke, om kommissionen vil tale med politikere. Jeg vil gerne se det konkrete udspil, og så tager vi en snak derfra, siger Mette Bock.

I de seneste måneder har Liberal Alliance sammen med oppositionen lagt pres på regeringen for at genstarte arbejdet eller fremlægge de dokumenter, som den nu lukkede kommission har indsamlet.

Liberal Alliance har sågar tidligere antydet, at Søren Pinds ministerpost kunne komme i fare.

Se også: Irakkommissionen: Folketingsflertal lægger pres på regering

OVERBLIK: Langvarig skyttegravskrig om Irak-kommissionen

Justitsminister Søren Pind (V) har for første gang siden regeringsskiftet åbnet for en undersøgelse af de seneste årtiers danske krigsindsats.

Liberal Alliance og oppositionen har i de seneste måneder lagt kraftigt pres på regeringen for at genåbne Irak-kommissionen, udvide undersøgelsen eller fremlægge 70.000 ikkeklassificerede dokumenter.

Her kan du læse mere om grundlaget og striden om kommissionen, som har varet i årevis:

- Irak-kommissionen blev nedsat af den forrige regering i 2012 og havde overordnet to formål i forbindelse med krigene i Irak (2003) og Afghanistan (2001):

- For det første var det kommissionens opgave at undersøge og redegøre for baggrunden for VK-regeringens beslutning om at deltage i krigen i Irak - herunder om det folkeretlige grundlag var i orden.

- For det andet skulle kommissionen undersøge forhold i forbindelse med tilbageholdelse af fanger af de danske soldater.

- Kommissionen skulle særligt undersøge, om den daværende VK-regering har fortiet oplysninger for Folketinget. Det har der blandt andet været rejst spørgsmål om, efter at det har vist sig, at antallet af fanger i Irak er væsentligt større, end regeringen sagde.

- Kommissionen fik fem år til at gennemgå materialet og tale med vidner, hvorefter den skulle komme med forslag til, om man burde ændre love eller retningslinjer.

- Arbejdet var dog strandet i to år på grund af samarbejdsvanskeligheder mellem den tidligere formand Michael B. Elmer på den ene side og de to menige medlemmer, advokat Jeppe Skadhauge og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen, på den anden side.

- Derfor trådte landsdommer Michael Kistrup til som ny formand i marts 2015.

- Da den nye Venstre-regering tiltrådte i sommeren 2015, lukkede den med støtte fra blå blok kommissionen, som har kostet staten 14,3 millioner kroner.

- Trods støtten til lukningen har Liberal Alliance siden presset på, for at de indsamlede ikkeklassificerede dokumenter skal offentliggøres.

- Liberal Alliance har stillet et beslutningsforslag, som pålægger regeringen at offentliggøre de ønskede dokumenter, og der er et bredt folketingsflertal bag forslaget.

- Regeringen afviser dog, fordi det er fortroligt materiale med betydning for statens sikkerhed, rigets forsvar og hensynet til andre lande.

- Søren Pind (V) har fredag luftet muligheden for at nedsætte en alternativ kommission, som skal have mindre juridisk karakter og være fri for "personforfølgelse".

Kilder: Kommissoriet, Ritzau, Politiken.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere