Løkke droppede mindehøjtidelighed: Tog på ferie

Statsministeren drog til Malaga med konen, mens arrangementer for terrorofre stadig var i gang på årsdagen for angrebet i København

  • Til højre ses Løkke i Malaga lufthavn efter flyveturen med Ryanair (Foto: Privat)
Til højre ses Løkke i Malaga lufthavn efter flyveturen med Ryanair (Foto: Privat)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) får nu kritik for at rejse på ferie under mindehøjtidelighed på årsdagen for terrorangrebet mod Danmark sidste år. 

Mens det officielle Danmark med blandt andre Folketingets formand og Københavns overborgmester i spidsen mindedes de to terrorofre Finn Nørgaard og Dan Uzan med en såkaldt lysvandring gennem København, satte statsministeren sig forrige søndag til rette i et Ryanair-fly med kurs mod Malaga for at holde privat ferie.

Se også: Provokerer fagbevægelsen: Løkke fløj sydpå med Ryanair

Men allerede tidligere på dagen vakte det opsigt, at Lars Løkke i utide forlod mindearrangementet for Finn Nørgaard i Landstingssalen på Christiansborg. 

Statsministeren gik, før der var blevet afholdt et minuts stilhed som markering af terrorangrebet, og før Finn Nørgaard-prisen var blevet overakt. 

Underlig forklaring 1
Selv har Lars Løkke i et svar til socialdemokraten Jeppe Bruus forklaret, at han fløj med det omstridte flyselskab, fordi det passede bedst med hans officielle forpligtelser.

Men den forklaring vækker undren, fordi Finn Nørgaard-arrangementet i Landstingssalen netop fremhæves af Statsministeriet som en officiel aktivitet for Lars Løkke. (artiklen fortsætter under billedet)

 

Til venstre for Lars Løkke ses Helle Nørgaard, som er søster terrorofferet ved krudttønden. Løkke gik før søsterens tale. Foto: Peter Hove Olesen 
Til venstre for Lars Løkke ses Helle Nørgaard, som er søster terrorofferet ved krudttønden. Løkke gik før søsterens tale. Foto: Peter Hove Olesen  

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, var selv til stede i Landstingssalen, da Løkke pludselig brød op med hele sit følge halvanden time før tid.

– Statsministeren gik jo midt i mindearrangementet for Finn Nørgaard. Så hvis Ryanair-flyet passede bedst med hans officielle forpligtelser, så undrer det mig. Han nåede jo ikke at være med til den centrale del, som var et minuts stilhed på det tidspunkt, hvor det var nøjagtig ét år siden, at det første skud blev affyret mod Krudttønden, forklarer hun. 

– Lars Løkke holdt sit eget indlæg og gik, mens der var et børnekor, som sang. Det undrede mig, at han ikke blev til det tidspunkt, hvor vi mindedes Finn Nørgaard. Han gik glip af søsteren Helle Nørgaards smukke og rørende tale – og altså det efterfølgende ét minuts stilhed. Det var jo derfor, at arrangementet var blevet lagt på det tidspunkt, og han var der heller ikke, da priserne blev overakt til de tre projekter, som skal mindes Finn Nørgaard, siger Trine Bramsen, der undrer sig, hvis statsministeren bare skulle hjem og pakke kuffert, inden han skulle køre i lufthavnen.

11.jpg Terror - 8. feb. 2016 Løkke svigtede Finn Nørgaard: Det gjorde virkelig ondt

Underlig forklaring 2
LO-fagbevægelsen har følt sig voldsomt provokeret over, at statsministeren midt under de centrale trepartsforhandlinger valgte at rejse med 3F’s største fjender, Ryanair.

Men i et svar til socialdemokraten Jeppe Bruus afviser Løkke, at han ville genere fagbevægelsen ved at flyve med deres ærkefjende. 

’Valget af flyforbindelser er sket ud fra, hvad der har passet bedst i forhold til varetagelsen af mine officielle forpligtelser’, hedder det i svaret.

Jeppe Bruus kan dog ikke forstå, at Løkke bruger den begrundelse, når han netop på grund af afgangen med Ryanair blev væk fra store dele af de officielle mindearrangementer for angrebet mod synagogen og Krudttønden.

– Det ser mærkeligt ud i forhold til det svar, som han har givet mig. Der er noget, der ikke stemmer i forhold til hans forklaring på valget af flyselskab, siger Jeppe Bruus.

Tavs Løkke

Ekstra Bladet har via Statsministeriets pressefolk forgæves spurgt Lars Løkke, hvorfor han – i modsætning til Folketingets formand og Københavns overborgmester – valgte at haste på ferie frem for at deltage i den sidste del af den officielle markering af årsdagen for terrorangrebet på Danmark.

I et officielt svar til Folketinget har Løkke svaret, at ’valget af flyforbindelser er sket ud fra, hvad der har passet bedst i forhold til varetagelsen af mine officielle forpligtelser’.

Ekstra Bladet har spurgt, hvilke officielle forpligtelser der gjorde, at det netop var Ryanair-afgangen 18:35, som passede bedst ind statsministerens program.

Og hvorfor Løkke valgte at afbryde sin deltagelse i mindearrangementet på Christiansborg, før der blev afholdt et minuts stilhed for at markere årsdagen for terrorangrebet, før Finn Nørgaards søster havde holdt sin tale, og før priserne var blevet uddelt?

Men han har undladt at svare.

LØKKE1.jpg Dansk politik - 20. feb. 2016 Løkke får tæsk for Ryanair: Hykleri på monkey-class

Se også: LO-formand i kødet på Løkke: Han mangler respekt

Se også: Løkke skal grilles for Ryanair-tur: En alvorlig sag

Statsministerens sidste dag før ferien

Kl. 11.15

Lars Løkke indledte sin dag på stedet, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein for et år siden startede sin ufattelige handling.

Sammen med overborgmester Frank Jensen nedlagde statsministeren blomster ved kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor Finn Nørgaard mistede livet som det første offer for terrorhandlingen, da han forsøgte at overmande terroristen.

Kl. 11.45

En halv time senere lagde makkerparret Lars Løkke og Frank Jensen blomster ved synagogen i Krystalgade, hvor Dan Uzan mistede livet efter at have forhindret Omar Abdel Hamid El-Hussein i at trænge ind til en jødisk konfirmation.<blank>

Kl. 13

Finn Nørgaard Foreningens minde-arrangement startede i Landstingssalen. Lars Løkke holder tale.

Cirka kl. 14.30

Lars Løkke forlod Landstingssalen. Ordstyrer journalist Mette Vibe Utzon havde kort forinden informeret forsamlingen om, at Lars Løkke måtte gå, fordi han havde travlt denne dag med andre arrangementer.

Derfor missede statsministeren overrækkelsen af Finn Nørgaard Foreningens pris. 

Han hørte heller ikke Finn Nørgaards søsters tale og deltog ikke i et minuts stilhed klokken 15.33 nøjagtig ét år efter terrorhandlingen.

Kl. 17-18.45

Lysvandring til Krudttønden uden deltagelse af Lars Løkke hvor blandt andre Pia Kjærsgaard, Frank Jensen, Uffe Elbæk og Inger Støjberg deltog.

Kl. 18.35

Lars Løkke fløj med Ryanair til Malaga på den spanske sydkyst.

Kilder: Statsministeriet og deltagere ved arrangementerne 14. februar

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere