Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel

Løkke: Skyd mig ikke falske motiver i skoene

Statsministeren holder pressemøde ved middagstid om situationen med den svenske id-kontrol. Der kan ophobe sig 'illegale udlændinge'

  • Lars Løkke holder formentlig pressemøde i dag ved middagstid om situationen med id-kontrol til Sverige. Foto: Philip Davali
Lars Løkke holder formentlig pressemøde i dag ved middagstid om situationen med id-kontrol til Sverige. Foto: Philip Davali

'Illegale udlændinge' kan ophobe sig i Danmark, efter at svenskerne fra midnat indførte id-kontrol for rejsende til Sverige.

Det vurderer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som ikke vil skydes i skoene, at bruge nedladende udtryk om flygtninge.

- Vi har beredskab til at sikre, at vi kan håndtere de problemer med ophobning af illegale udlændinge i Danmark, den svenske beslutning kan skabe i Danmark.

- For som jeg sagde i mit nytårstale: Vi vil ikke igen se flygtninge og migranter vandre på vores motorveje. Vi skal sikre ro og orden, skriver Lars Løkke på Facebook.

Øresundsforbindelsen Samfund - 4. jan. 2016 Eksperter: Grænsekontrol er guf for menneskesmuglere

Skudt i skoene
Den opdatering fik erhvervskvinden og debatøren Stine Bosse til at stille spørgsmålet, om flygtninge nu hedder illegale udlændinge i statsministerens ordbog.

Det fik Lars Løkke til at komme  med sin definition af begreberne, som slynges rundt i debatten.

- Søger man asyl i Danmark, er man asylansøger. Får man asyl, er man flygtning. Hvis man 'bar' opholder sig her, så er man udlænding uden legalt opholdsgrundlag - altså illegal udlænding.

- Og det er jo altså her, vi kan få en udfordring med mennesker uden papirer, der egentlig ville til Sverige for at indgive asylansøgning, men afskæres fra at komme frem til grænsen.

Se også: Svensk grænsekontrol kan ramme dansk vækst

Statsministeren slog i sin nytårstale an på en ordentlig tone i debatten, og han mener, at debattøren giver ham motiver med spørgsmålet, som han ikke har.

- Det var det, vi var vidner til i september - og det er det, vi skal undgå gentage sig. Lad nu være med at skyde mig falske motiver i skoene, skriver Lars Løkke.

For lidt lys
I seks timer har passagerer med kurs mod Sverige fra Danmark skulle vise deres id-papirer i lufthavnen.

Og det er gået stille og roligt, lyder det fra DSB's informationschef, Tony Bispeskov.

På perronen skal vagterne fra Securitas, som DSB har hyret til at varetage opgaven, tage et billede af passagernes id med en smartphone for at registrere dem.

Den beskedne lysopsætning på perronen har dog skabt lidt problemer med at tage billederne, så det arbejder man på at løse ved at sætte flere lamper op, oplyser DSB.

Det tager mellem 15 og 20 sekunder at skanne en passagers id, men de rejsende kan være med til at gøre processen let.

OK-Svensk-grænsekontrol Samfund - 4. jan. 2016 Pendlere om id-kontrol: Det gav omgående problemer

Id-kontrollen til Sverige har medført flere politiske reaktioner, siden den indtraf.

Også på den anden side af sundet, hvor den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt viser sin utilfredshed.

FAKTA: Sådan påvirker grænsekontrollen togdriften

DSB skal ligesom en række andre transportører fra 4. januar kontrollere billed-id for alle rejsende til Sverige. Det kommer i praksis til at ske på stationen i Københavns Lufthavn.

Det betyder færre tog og flere skift for passagererne. Her kan du se, hvordan togdriften bliver ændret.

* Der vil være tog hvert 20. minut mellem Københavns Lufthavn og Sverige, og alle rejsende til Sverige skal skifte tog i Københavns Lufthavn i forbindelse med id-kontrollen.

* Rejsende mod Sverige skal forvente forlængede rejsetider på mellem 10 og 30 minutter. Der vil ikke være id-tjek på rejser fra Sverige til Københavns Lufthavn.

* Alle kystbanetog, der udgår fra Nivå, har endestation i Københavns Lufthavn, hvor rejsende mod Sverige skal skifte. I weekender stopper dette tog ikke i Kokkedal.

* Kystbanetog med start i Helsingør kører kun til Københavns Hovedbanegård, hvor passagerer mod Københavns Lufthavn og Malmø skal skifte til toget fra Nivå, der kører til lufthavnen. Rejsende fra Helsingør, Snekkersten, Espergærde og Humlebæk får altså to skift, hvis de skal videre til Sverige.

* Der indsættes togbusser med særskilt id-kontrol fra Københavns Hovedbanegård til Bornholm i stedet for tog. Busserne kører direkte til Ystad uden stop undervejs.

* Id-kontrollen vil også påvirke andre togrejser til Københavns Lufthavn. Der vil udelukkende køre Øresundstog til lufthavnen. Passagerer fra Fyn, Jylland og det øvrige Sjælland, der skal til Københavns Lufthavn, skal skifte tog på Københavns Hovedbanegård eller til metro på Nørreport.

* De svenske myndigheder foretager indtil videre også paskontrol i Hyllie.

Kilde: DSB

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere
Få EKSTRA overblik