Løkkes hykleri: S-forslag var 'overgreb' - nu vil han det selv

Rentefradrag tur/retur: Kaldte mindre rentefradrag et ’overgreb’ mod unge boligejere, men nu foreslår regeringen noget endnu mere barskt

  • Løkke da han i denne uge talte Brexit med dansk spidser. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Løkke da han i denne uge talte Brexit med dansk spidser. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Statsministeren har et skizofrent forhold til det fradrag i skat, som danskerne får, hvis de betaler renter af gæld.

Lars Løkke (V) svinger mellem dr. Jekyll og mr. Hyde over for gældsplagede danskere, når det gælder det såkaldte rentefradrag. 

Regeringen foreslog for nylig at sænke rentefradraget markant, så danskerne skal betale mere i skat. Men da Helle Thorning (S) var statsminister og foreslog en mildere sænkelse af fradraget, kaldte Lars Løkke det et ’overgreb’.

En kovending
Det får Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til at tale med store bogstaver over for statsministeren.

- Det er politisk hykleri og en kovending af de større at foreslå noget voldsomt for rentefradraget nu og lade, som om det ikke er noget særligt, mens en mildere version var et overgreb i 2012, siger Jesper Petersen.

Løkkes pendul
Lars Løkke var boligejernes gode dr. Jekyll i 2012, hvor han gjorde det til et ultimativt krav, at den S-ledede regering smed en sænkelse af rentefradraget i skraldespanden.

- Vi er ikke parate til at lave et overgreb på de unge boligejere, altså tanken om at forringe rentefradraget, som vil gå ud over hver femte boligejer, sagde Lars Løkke ifølge Berlingske 22. juni 2012.

Løkke fik faktisk sin vilje, da rentefradraget ikke blev en del af skattereformen.

Tre år tidligere var Løkke modsat en ond mr. Hyde, som svingede skattepisken med forårspakken 2.0. Pakken sænkede rentefradraget med cirka en fjerdedel fra 2011 og frem til 2020, så danskerne måtte punge ud.

Nu foreslår regeringen med statsministeren i spidsen så selv at beskære rentefradraget med fem procentpoint frem til 2024. Dermed ender fradraget på 28 procent for renteudgifter op til 50.000 kroner og på 20 procent for udgifter over 100.000 kroner i 2024, hvis regeringen får sin vilje

Socialdemokratiet er ikke vilde med regeringens forslag til en ny boligskat, som både er ’skævt geografisk og skævt mellem generationer, fordi de unge rammes hårdest af et mindre rentefradrag’.

- Sat på spidsen kommer almindelige boligejere og store dele af lejerne til at betale for, at der kan gives skattelettelser til ejerne af de dyreste boliger i Nordsjælland. Det er sgu da helt urimeligt, tordner Jesper Petersen.

S afviser ikke helt
Socialdemokratiet vil dog ikke helt afvise at sænke rentefradraget, fordi ’man ikke skal kaste om sig med ultimative krav, når man forhandler’.

I alt vil regeringen hive 13,3 milliarder kroner op ad lommerne på danskere med gæld i årene frem til 2025. Derefter vil gældsplagede danskere skulle betale omkring fire milliarder kroner mere i skat om året.

Lars Løkkes spindoktor meddeler, at statsministeren ikke ønsker at udtale sig. Samme besked lyder fra skatteministeren.

Det betyder Løkkes forslag for dig

Samlet vil regeringen hive 13,3 milliarder kroner ekstra op af lommerne på gældsplagede danskere fra 2021 til 2025.

Hvis Lars Løkke får sin vilje igennem, skal du betale 5000 kr. mere i skat med renteudgifter på 100.000 kr., når forslaget er fuldt indfaset i 2024.

Allerede i 2021 skal du betale 2000 kr. mere i skat med renteudgifter for 100.000 kr. om året.

Har du kun renteudgifter for 50.000 kr., så skal du betale 2500 kr. mere i skat i 2024.

I 2021 skal du betale 1000 kr. mere i skat, hvis du har renteudgifter for 50.000 kr. om året.

Kilde: Finansministeriet

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere