Medie: Regeringens topministre er delt om grænsekontrol

Udenrigsminister Kristian Jensen anbefalede på afgørende regeringsmøde at se tiden an med grænsekontrollen

  • Ikke alle var tilsyneladende enige med Lars Løkke Rasmussen i, at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse (Foto: Åhilip Davali)
Ikke alle var tilsyneladende enige med Lars Løkke Rasmussen i, at indføre midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse (Foto: Åhilip Davali)

Den historiske beslutning om at indføre midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland har delt regeringens topministre.

Det skriver Politiken onsdag.

På det afgørende møde søndag i regeringens magtfulde koordinationsudvalg, hvor beslutningen blev taget, argumenterede udenrigsminister Kristian Jensen (V) for, at man skulle vente, erfarer Politiken.

Han mente, at man skulle holde fast i den hidtidige linje og afvente, om den nye id-kontrol på grænsen til Sverige rent faktisk medfører en 'ophobning' af strandede flygtninge og immigranter i Danmark.

Over for ham stod ikke mindst integrationsminister Inger Støjberg (V). Hun mente, at både befolkningen og ikke mindst presset fra Socialdemokraterne krævede, at regeringen svarede hurtigt igen på den svenske regerings transportøransvar.

Ved midnat natten til mandag trådte det svenske krav om id-kontrol i kraft, og på stationen ved lufthavnen i Kastrup skal alle rejsende nu vise pas eller anden form for identifikation for at kunne rejse ind i Sverige.

Det er uklart, hvordan justitsminister Søren Pind (V) forholdt sig i regeringstoppens debat på det fortrolige møde, men han har i månedsvis offentligt advaret om, at grænsekontrol vil betyde, at flere vil søge asyl i Danmark - helt i strid med regeringens centrale målsætning.

Antallet af asylansøgere det første døgn efter indførelse af grænsekontrollen blev af Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet opgjort til 75 personer. Fortrinsvis syrere, afghanere og irakere. Gennemsnittet de seneste uger har daglig været 55 personer.

- Kontrol medfører med andre ord efter alt at dømme højere asyltal, skrev Søren Pind på Facebook og supplerede senere med et "meget", hvilket udløste kritik fra Dansk Folkeparti.

Ifølge Politikens oplysninger blev beslutningen mødt med betænkelighed fra centrale embedsfolk, som advarede imod at indføre et system, som kan bringe Danmark i karambolage med blandt andet EU-systemet.

Regeringens tænkning bag planen er, at man senere kan skrue op og ned for kontrolblusset, erfarer Politiken.

Det var ikke tirsdag muligt for Politiken at få en kommentar fra Kristian Jensen, Lars Løkke Rasmussen, Inger Støjberg eller Søren Pind om uenigheden i regeringstoppen om grænsekontrol.

Seneste Ekstra Bladet job

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste i Dansk Politik

Hent flere

Seneste Nyheder

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen