Sådan kan asyl-regningen eksplodere

Tre scenarier for tilstrømningen til Danmark: Økonomisk bombe kan mangedoble den skjulte og ubetalte milliardregning, som allerede venter de kommende år

Asyltilstrømningen til Danmark udstiller statsminister Lars Løkke Rasmussens valgløfte om ’straksopbremsning’ som et rent fatamorgana. Eller panorama om man vil.

Allerede nu venter nemlig en ubetalt asylregning på mere end seks milliarder kroner i årene 2017-2019.

Det viser et svar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) til Folketinget. Svaret – som er fra december – bygger på regeringens opjusterede asylprognose for 2016. Den steg pludselig under finanslovs-forhandlingerne med 10.000 personer.

Men asyltilstrømningen de seneste måneder kan endnu en gang overhale regeringens forventninger for 2016 – og dermed kan milliardregningen de næste tre-fire år blive mangedoblet.

Venter mange flere
Kort efter regeringen havde indført kontrol ved den tyske grænse, skrev justitsminister Søren Pind (V) på Twitter, at han nu ventede ’mange’ flere asylansøgere.

Derfor har Ekstra Bladet på baggrund af den seneste tids tilstrømning opstillet tre scenarier: ’Det gode’, ’Det onde’ og ’Det virkelig grusomme’.

De viser, at flygtningekrisen allerede i år vil kunne belaste statskassen ekstra med mellem 1,2 og 12 milliarder kroner.

Men udgifterne kan vokse markant de kommende år. De tre scenarier – som altså er baseret på den seneste tilstrømning og regeringens egne regnemetoder – viser samtidig, at Danmark i perioden 2017-2019 riskerer yderligere udgifter på mellem 3,6 og 36 milliarder til udlændinge og integration. Det ’virkelig grusomme’ scenarie vil dog nærmest kræve svenske tilstande.

De tre scenarier

Regeringen forudsætter i finansloven, at der kommer 25.000 asylansøgere til Danmark i år. Undervejs i efterårets finanslovsforhandlinger blev prognosen opskrevet fra 15.000 personer. Det betyder en forventet stigning i udgifterne til asylansøgernes ophold i centrene på knap to milliarder kroner alene i 2016.

De samlede udgifter fordeler sig over to perioder.

Den første periode i asylcenteret, hvor størstedelen i 2016 betales med penge fra udviklingsbistanden.

Den anden periode er integrationsforløbet, hvor pengene skal findes ved besparelser eller på højere skatter.

Ifølge finansloven regnes med cirka 200.000 kroner pr. person, der opholder sig i et asylcenter. Altså alene til drift, sagsbehandling, indkvartering, forplejning og kontante ydelser.

Men derefter betyder de forventede 10.000 ekstra asylansøgere i år, at Danmark står med en ufinansieret regning på godt seks milliarder kroner frem til 2019. Altså når asylansøgerne er blevet godkendt og overgår til integrationsprogrammet.

Men den seneste tids tilstrømning kan betyde, at virkeligheden endnu en gang overhaler regeringens prognose.

Ekstra Bladet har opstillet tre scenarier for 2016 på baggrund af de aktuelle asyltal.

’Den gode’

29.000 asylansøgere, som samlet vil koste yderligere 3,2 milliarder kroner frem til 2019.

Hvis gennemsnits-tilstrømningen de første syv dage af 2016 fortsætter hele året, vil det give merudgifter for 0,8 milliarder kroner årligt alene til indkvartering på asylcentrene.

I årene 2017-2019 vil dette scenarie ifølge regeringens regnemetoder give merudgifter for 2,4 milliarder kroner, som ikke er finansieret.

’Den onde’

45.000 asylansøgere, som vil koste i alt 16 milliarder kroner ekstra frem til 2019.

Hvis det fortsætter hele 2016, som gennemsnittet i de sidste tre måneder af 2015, vil det give merudgifter for fire milliarder kroner alene til indkvartering på asylcentrene.

I årene 2017-2019 vil dette scenarie ifølge regeringens regnemetoder give merudgifter for 12 milliarder kroner, som ikke er finansieret.

’Den virkelig grusomme’

85.000 asylansøgere. Svenske tilstande, som vil koste i alt 48 milliarder ekstra frem til 2019.

Hvis gennemsnittet for de første syv dages asylansøgninger i januar er udtryk for resten af måneden, så vil der komme knap fire gange så mange i forhold til januar i 2015, hvor 648 søgte asyl. Fortsætter den firdobbelte tendens året ud, giver det merudgifter for cirka 12 milliarder kroner alene til indkvartering på asylcentrene.

I årene 2017-2019 vil dette scenarie ifølge regeringens regnemetoder give merudgifter for 36 milliarder kroner, som ikke er finansieret.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere