Statsministeriet trækkes ind i sag om Støjbergs ulovlige instruks

Folketingssvar fra Løkke viser, at Statsministeriet tidligt i forløbet modtog oplysning om ulovlig instruks

  • Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig. Foto: /ritzau/Mads Nissen
Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig. Foto: /ritzau/Mads Nissen

Statsministeriet trækkes nu ind i sagen om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefæller i landets asylcentre.

Det sker efter et folketingssvar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra 16. juni.

Her fremgår det, at Statsministeriet tidligt i forløbet modtog oplysninger, der viste, at Støjbergs instruks til Udlændingestyrelsen ikke stemte overens med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Det er uklart, om embedsmændene i Statsministeriet var opmærksomme på uoverensstemmelsen. Men det ønsker oppositionen nu svar på, lyder det fra De Radikales udlændingeordfører, Sofie Carsten Nielsen, til Information.

- Det her ser mærkeligt ud, og det må vi have en forklaring på, siger hun til avisen.

- Hvis Lars Løkke ikke selv kunne se, at han fik oplysninger om, at Støjbergs instruks var i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, så burde hans embedsmænd have set det.

- Og så burde de have gjort det klart for Folketinget og sørget for, at instruksen blev lavet om, siger Sofie Carsten Nielsen.

Se også: Professor: Mail til asylcentre svækker Støjbergs forklaring

Det er Sofie Carsten Nielsen, der har spurgt statsministeren om, hvornår han eller Statsministeriet fik kendskab til Støjbergs ulovlige instruks.

Løkke oplyser i sit svar, at Statsministeriet "modtog et beredskab om sagen til brug for statsministerens deltagelse i forespørgselsdebat i Folketinget om værdipolitik med fokus på indvandringen (F 12) den 4. marts 2016".

Beredskabet var papirer med oplysninger, som Løkke kunne trække på under den omtalte folketingsdebat, skulle emnet om at adskille asylpar blive taget op.

Instruksen fra Støjberg er dateret til 10. februar 2016. Et år senere betegnede ombudsmanden instruksen som ulovlig.

Ifølge loven skal alle sager vurderes individuelt. Det har ministeren efterfølgende rettet ind efter.

På fredag skal Støjberg i samråd om sagen igen. Det var hun også tidligere på måneden. Men hendes svar i de fem timer, som samrådet varede, var ikke gode nok, mente rød blok.

inger-stoejberg-martin-henriksen Dansk politik - 6. jun. 2017 DF om angreb på Støjberg: Slap nu lidt af

rb-plus-to-ord-skal-sende-kriminelle-udlaendinge-ud Dansk politik - 6. jun. 2017 V-profiler angriber Støjberg: Hun har brudt loven

OVERBLIK: Støjberg fanget i møgsag om ulovlig instruks

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kommet i uvejr, efter at flere medier har afdækket, at hun gav instruks om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller. Det skete trods advarsler fra embedsmænd.

Hun har allerede deltaget i et samråd om sagen. Det varede fem timer. Fredag 23. juni klokken 9.30 skal hun i endnu et samråd.

Få et overblik over forløbet her:

* Januar 2016:

Efter en diskussion om "barnebrude" i Sverige oplyser Udlændingestyrelsen til Berlingske, at der kun i "ganske få tilfælde" bor mindreårige asylansøgere sammen med en ægtefælle over 18 år på danske asylcentre.

* Februar 2016:

I en pressemeddelelse oplyser Støjberg , at ingen asylansøgere under 18 år må bo sammen med en ægtefælle eller samlever. De skal skilles ad og bo hver for sig.

Pressemeddelelsen bliver noget usædvanligt sendt til Udlændingestyrelsen som instruks, uden at departementschefen eller andre embedsmænd fra Udlændinge- og Integrationsministeriet har skrevet under.

Støjbergs ministerium spørger jurister i Justitsministeriet til råds og får at vide, at det kræver en konkret og individuel vurdering, før asylpar kan skilles ad.

* Marts 2016:

Over for Folketinget fastholder Støjberg , at ingen mindreårige asylansøgere skal indkvarteres med deres ægtefælle.

Et ægtepar klager til Folketingets Ombudsmand over at være blevet adskilt. Ombudsmanden tager sagen op.

* Juli 2016:

Udlændingestyrelsen udsender nye retningslinjer med en konkret og individuel vurdering af sagerne. Tidligere adskilte asylpar bliver igen indkvarteret sammen.

* Marts 2017:

Ombudsmanden udsender sin endelige redegørelse. Konklusionen lyder, at Støjbergs instruks var ulovlig og sagen "særdeles kritisabel".

* Maj 2017:

Politiken beretter, at Støjberg blev advaret om, at det kunne være ulovligt at adskille ægteparrene. Mindst to centralt placerede embedsmænd forsøgte ifølge avisens oplysninger at advare ministeren.

Dagen før, Støjberg udsendte sin instruks, gjorde en mail ifølge Politiken opmærksom på juridiske problemer. Det afviser Inger Støjberg .

Støjberg har erkendt, at hun selv tog undtagelser om en individuel behandling ud af instruksen. Hun afviser, at hun pressede embedsmænd til at bryde internationale konventioner. Eller at hun er blevet advaret mundtligt eller skriftligt.

* Juni 2017:

1. juni er Støjberg kaldt i samråd. Det varer fem timer, og hun kritiseres af rød blok for at ændre forklaring undervejs.

Undervejs gentager Støjberg , at der gennem hele forløbet er blevet administreret efter loven.

8. juni kan Politiken vise dokumenter fra ministeriet, som beskriver det modsatte.

Dokumenterne viser, at udlændingemyndighederne i flere tilfælde ikke foretog fyldestgørende partshøringer af de enkelte par, inden de blev tvangsadskilt.

Kilder: Politiken, Altinget, Berlingske og Ritzau.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere