Støjberg fik kold tysk skulder

Ministerpræsident beklager den danske grænsekontrol - tyskerne truede i december med at stoppe 40 busruter fra Flensborg til Sønderjylland

Se klippet her og hør flere tyske reaktioner (Video: Ritzau)
1/2
Næste »

Den nye danske grænsekontrol får massiv kritik fra Torsten Albig, der er ministerpræsident for delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.

’Jeg beklager, at Danmark har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol. Det kan påvirke den gode sameksistens i den tysk-danske grænseregion og især belaste pendlerne. Delstatsregeringen har appelleret til den danske regering om, at grænsekontrollen kun opretholdes så kort som muligt for at minimere de sociale og økonomiske skader i grænseregionen’ udtaler Torsten Albig i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Løkke indfører midlertidig grænsekontrol Politik - 4. jan. 2016 Resten af Verden er optaget af dansk grænsekontrol

Statsminister Lars Løkke Rasmussen erkendte i går, at Danmark ikke har kunnet få en aftale med Tyskland om såkaldt transportør-ansvar for bus- og togselskaber i lighed med, hvad svenskerne indførte i går. Altså at transport-selskaberne skal kontrollere passagerernes id-papirer før grænsen krydses. Hvis Danmark vælger at indføre dette krav, vil det betyde, at den kollektive trafik fra Tyskland vil stoppe ved grænsen.

Se også: Løkke: Svensk model ville bremse kollektiv trafik sydfra

Støjberg afvist
Ifølge ministerpræsidentens talsmand, Lars Erik Bethge, kontaktede udlændingeminister Inger Støjberg (V) allerede i begyndelsen af december de tyske myndigheder om muligheden for at indføre transportør-ansvar.

– Her gav vores europaminister, Anke Spoorendonk, udtryk for massive betænkeligheder ved transportør-ansvar. Der er eksempelvis 40 busafgange fra Flensborg til Sønderjylland hver dag - og det busselskab, som driver ruterne, adviserede, at de enten ville lukke ruterne helt ned eller lade dem stoppe ved grænsen. Så det meddelte vi i starten af december, forklarer Lars Erik Bethge.

Intet svar til Hans Christian Schmidt
Senere i december henvendte transportminister Hans Christian Schmidt (V) sig til Slesvig-Holstens trafikminister i sagen. Men den henvendelse har delstatsregeringen i Slesvig-Holsten endnu ikke besvaret, oplyser Lars Erik Bethge.

– Men vores holdning til transportør-ansvar har ikke ændret sig siden europaminister, Anke Spoorendonk, svarede Inger Støjberg den 10. december. Vi har massive betænkeligheder, siger regeringstalsmanden.

Også det tyske svar på DSB - Deutsche Bahn - udtrykker dybe betænkeligheder ved at skulle agere pas-myndighed.

’Deutsche Bahns personale er ikke uddannet til at tjekke ID-papirer’, forklarer pressetalsmand Holger Bajohra fra Deutsche Bahn i en email til Ekstra Bladet. Det vil blandt andet kræve, at de ansatte bliver oplært i, hvordan man kan opdage falsknerier - og i øvrigt tjekker id-data. Han oplyser, at de tyske jernbaner er i kontakt med DSB om sagen.

Gruppemøde hos Venstre Dansk politik - 4. jan. 2016 V-ministre om grænsekontrol: En sorgens dag

Dansk politik - 4. jan. 2016 Tyskland om grænsekontrol: Den pasfrie Schengen-region er 'i fare'

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere