Støjberg fik kold tysk skulder

Ministerpræsident beklager den danske grænsekontrol - tyskerne truede i december med at stoppe 40 busruter fra Flensborg til Sønderjylland

00:47
Se klippet her og hør flere tyske reaktioner (Video: Ritzau)

Den nye danske grænsekontrol får massiv kritik fra Torsten Albig, der er ministerpræsident for delstatsregeringen i Slesvig-Holsten.

’Jeg beklager, at Danmark har besluttet at indføre midlertidig grænsekontrol. Det kan påvirke den gode sameksistens i den tysk-danske grænseregion og især belaste pendlerne. Delstatsregeringen har appelleret til den danske regering om, at grænsekontrollen kun opretholdes så kort som muligt for at minimere de sociale og økonomiske skader i grænseregionen’ udtaler Torsten Albig i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Politik - 4. jan. 2016 - kl. 18:25 Resten af Verden er optaget af dansk grænsekontrol

Statsminister Lars Løkke Rasmussen erkendte i går, at Danmark ikke har kunnet få en aftale med Tyskland om såkaldt transportør-ansvar for bus- og togselskaber i lighed med, hvad svenskerne indførte i går. Altså at transport-selskaberne skal kontrollere passagerernes id-papirer før grænsen krydses. Hvis Danmark vælger at indføre dette krav, vil det betyde, at den kollektive trafik fra Tyskland vil stoppe ved grænsen.

Se også: Løkke: Svensk model ville bremse kollektiv trafik sydfra

Støjberg afvist
Ifølge ministerpræsidentens talsmand, Lars Erik Bethge, kontaktede udlændingeminister Inger Støjberg (V) allerede i begyndelsen af december de tyske myndigheder om muligheden for at indføre transportør-ansvar.

– Her gav vores europaminister, Anke Spoorendonk, udtryk for massive betænkeligheder ved transportør-ansvar. Der er eksempelvis 40 busafgange fra Flensborg til Sønderjylland hver dag - og det busselskab, som driver ruterne, adviserede, at de enten ville lukke ruterne helt ned eller lade dem stoppe ved grænsen. Så det meddelte vi i starten af december, forklarer Lars Erik Bethge.

Intet svar til Hans Christian Schmidt
Senere i december henvendte transportminister Hans Christian Schmidt (V) sig til Slesvig-Holstens trafikminister i sagen. Men den henvendelse har delstatsregeringen i Slesvig-Holsten endnu ikke besvaret, oplyser Lars Erik Bethge.

– Men vores holdning til transportør-ansvar har ikke ændret sig siden europaminister, Anke Spoorendonk, svarede Inger Støjberg den 10. december. Vi har massive betænkeligheder, siger regeringstalsmanden.

Også det tyske svar på DSB - Deutsche Bahn - udtrykker dybe betænkeligheder ved at skulle agere pas-myndighed.

’Deutsche Bahns personale er ikke uddannet til at tjekke ID-papirer’, forklarer pressetalsmand Holger Bajohra fra Deutsche Bahn i en email til Ekstra Bladet. Det vil blandt andet kræve, at de ansatte bliver oplært i, hvordan man kan opdage falsknerier - og i øvrigt tjekker id-data. Han oplyser, at de tyske jernbaner er i kontakt med DSB om sagen.

Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 14:02 V-ministre om grænsekontrol: En sorgens dag

Dansk politik - 4. jan. 2016 - kl. 13:03 Tyskland om grænsekontrol: Den pasfrie Schengen-region er 'i fare'

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen