Dansk politik

Støjberg nærmer sig flygtninge-landsbyer

Så går den vilde debat om flygtningelandsbyer. Sendingen er slut

1/2
Næste »

Landsbyer for flygtninge kan være en af løsningerne for kommunerne.

Det siger integrationsminiser Inger Støjberg (V) under en debat i Folketinget om de økonomiske og praktiske problemer, som de mange flygtninge giver kommunerne.

Der er simpelthen ikke boliger nok til de omkring 37.000 flygtninge, som kommunerne forventer at modtage i år.

- Fra regeringens side har holdningen til spørgsmålet været klar. Overvejelser om etablering af flygtningelandsbyer skal ske på et gennemarbejdet grundlag.

- Derfor er vi også indstillet på at se, om det er en mulighed blandt flere, som kan hjælpe kommunerne, sagde Inger Støjberg.

Idéen om flygtningelandsbyer er dog bestemt ikke opstået på Inger Støjbergs ministerkontor. Udlændinge- og integrationsministeren ser mange risici i forslaget fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.

- Jeg må sige, at umiddelbart synes jeg, at der er flest ulemper - og faktisk også langt flere end fordele. Men jeg er også klar til at lade mig overbevise, siger ministeren til Ritzau.

DF bløder op
Dansk Folkeparti går ind for flygtningelandsbyer, men står ikke længere fast på kravet om, at flygtninge ikke må arbejde uden for de flygtningelandsbyer, partiet vil have etableret.

Det sker ud fra erkendelsen af, at Dansk Folkeparti trods pladsen som Folketingets næststørste parti ikke råder over 90 mandater alene, forklarer integrationsordfører Martin Henriksen (DF) til dr.dk:

- Så kommer vi ikke hele vejen, men så kommer vi et stykke af vejen. Og så længe vi kan se, at det bevæger sig, så er det godt.

Se også: Professor: Dårlig integration er en tikkende bombe

Hidtil har Dansk Folkeparti ellers krævet, at flygtninge ikke skal have mulighed for at integrere sig, når de først er installeret i en flygtningelandsby.

S: Ingen fiks model
Socialdemokraterne, der ligeledes efterspørger statsdrevne flygtningelandsbyer for at aflaste kommunerne, har omvendt hele tiden talt om åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund.

- Vi har ikke en fiks og færdig model for, hvordan landsbyerne skal se ud eller indrettes, siger integrationsordfører Dan Jørgensen.

- Det skal tilrettelægges sammen med kommunerne, men første skridt er, at regeringen tager opgaven på sig, og det vil vi fortsat presse på for.

Se også: Zornig tiltalt for menneskesmugling

De nye toner fra Dansk Folkeparti betyder dog ikke, at partiet helt har skiftet holdning. Udgangspunktet er fortsat, at man ikke skal integreres i det omkringliggende samfund.

- Men hvis man kan finde et arbejde uden for centret, så kan man søge om at komme ud og arbejde. Så hvis det er det, der er det springende punkt for andre partier, så skal vi nok finde ud af det, siger Martin Henriksen til dr.dk.

Se også: S og V i bitter ordkrig om flygtningelandsbyer

Hæmsko?
Regeringen er blevet presset af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative til at undersøge muligheden og konsekvenser ved flygtningelandsbyer.

- Det væsentlige er at se på, om de mennesker, der skal bo i flygtningelandsbyerne, også kommer til at bidrage til det danske samfund. Hvis flygtningelandsbyerne bliver en hæmsko for det, er det åbenlyst ikke en god idé, siger Inger Støjberg.

Ministeren brugte da også muligheden på talerstolen til at understrege, at regeringen hellere vil håndtere situationen anderledes.

- Jeg vil endnu en gang understrege, at den bedste måde at hjælpe kommunerne i gang med arbejdet, det er ved at reducere tilstrømningen af asylansøgere til Danmark, sagde integrationsministeren.

FAKTA: Hvad er en flygtningelandsby?

Et flertal uden om regeringen bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative tvinger regeringen til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af statslige flygtningelandsbyer.

Det skal ske inden 1. marts.

Især Socialdemokraterne og DF har talt meget om flygtningelandsbyer, men partierne ser forskelligt på, hvordan de skal drives i praksis:

* Socialdemokraterne ønsker, at landsbyerne skal være åbne. Børnene skal have mulighed for at gå i skole sammen med danske børn, og de voksne skal kunne tage et job uden for landsbyen.

* Dansk Folkeparti mener, at flygtningene skal blive i landsbyerne, indtil de kan sendes tilbage til deres hjemland. De skal ikke integreres, men det kan dog komme på tale, at de kan arbejde uden for landsbyerne.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere