Stor prismystik: Norske F-35-fly dobbelt så dyre som danske

Det norske forsvar mener, at det koster fire milliarder at bruge et kampfly i 30 år. Den danske regering mener, at prisen er to milliarder

Hør flykender og redaktør Andreas Krog vurdere kampflyene. Hør mere her
1/2
Næste »

Den danske regering må have fået et ualmindeligt godt tilbud på de 27 F-35-fly, som statsminister Lars Løkke og forsvarsminister Peter Christensen ønsker at købe til Flyvevåbnet.

I hvert fald er prisen ren discount i forhold til, hvad både USA og Norge må give for tilsvarende fly.

Et af regeringens argumenter for at købe netop F-35 er, at det er billigere end de to andre kandidater, F/A-18 Super Hornet og Eurofighter Typhoon.

Beregninger, som Forsvarsministeriet har lavet, viser, at levetidsomkostningerne - altså indkøb, drift og vedligeholdelse i løbet af 30 år - løber op i lige over to milliarder kroner pr. F-35-fly.

Den pris ligger imidlertid langt fra, hvad den norske regering regner med at bruge.

Fire milliarder
I vores broderland mod nord har man nemlig opgjort levetidsomkostningerne til hele fire milliarder danske kroner pr. fly.

Hvis dét er den rigtige pris, vil flyet i sidste ende være væsentligt dyrere end sine to konkurrenter – og så kan de danske skatteydere se frem til en kedelig efterregning.

IC4 F-35.jpg Politik - 24. maj 2016 Forsvarsministeriet bekræfter: F-35 skal vedligeholdes af IC4-producent

Også i USA mener man, at flyene er væsentligt dyrere, end hvad den danske regerings regnedrenge er kommet frem til.

Ifølge den anerkendte amerikanske militærblogger David Axe regner det amerikanske forsvarsministerium for tiden med, at en F-35 i løbet af 30 års brug koster omkring tre milliarder kroner – altså en pris der ligger en milliard kroner over det danske estimat og en milliard under det norske.

'Det er et håbløst optimistisk beløb', skriver David Axe på warisboring.com om den danske beregning.

Bemærkelsesværdigt stor
Heller ikke redaktør på bloggen nytkampfly.dk Andreas Krog kan finde hoved og hale i tallene, selvom han mener, at noget af mystikken skyldes forskelle i landenes forventede brug af Joint Strike Fighterne.

- En del af forklaringen ligger i forskellen på den måde, som de forskellige lande regner med at bruge flyene på. Altså hvor mange timer skal de flyve og så videre, siger redaktør på nytkampfly.dk Andreas Krog, som har fulgt den danske indkøbsproces i adskillige år.

super-hornet-med-kampagnelogo Politik - 20. maj 2016 Så skal lommeregneren frem: Kampfly-beregninger skal laves om

Han mener dog ikke, at forskellig brug af flyene kan forklare det store spring på to milliarder kroner mellem de danske og norske beregninger.

- Vi kender jo hverken det norske eller det danske regnestykke i detaljer, men man kan bare konstatere, at forskellen er bemærkelsesværdig stor, siger kampfly-eksperten og tilføjer:

- Hvis jeg var politiker og skulle vende tommelfingeren enten op eller ned til det her projekt, ville det klart være et punkt, jeg ville spørge nøje til.

Ingen kommentarer
Det danske forsvarsministerium oplyser, at man ikke har detaljeret indblik i de norske beregninger og ikke ønsker at kommentere forskellen mellem de danske og de norske beregninger, men skriver i en mail til Ekstra Bladet, at der kan være forskelle i måden, tallene er opgjort på.

'Beregning af levetidsomkostninger for kampfly hviler på forudsætninger, der er forskellige fra land til land. Forudsætninger der har indflydelse på levetidsomkostningerne er eksempelvis kapacitetens forudsatte levetid, valutakurser, antallet af baser der opereres fra, det forventede antal flyvetimer, der afvikles over levetiden osv.'

lockheed-martin-f-35-joint-strike-fighter-jet-med-kampagnelogo Dansk politik - 12. maj 2016 Her er skandale-flyet, som regeringen vil bruge 20 mia. kr. på

Betaler det samme
Det norske forsvar ønsker på grund af manglende indsigt i de danske beregninger heller ikke at kommentere på forskellen de norske og danske levetidsomkostninger.

Tidligere har det norske forsvars kommunikationsrådgiver Endre Lunde over for nyhedsbureauet NTB sagt, at forskellen formentligt skal findes i forskellige måder at regne på.

Samtidig slår han dog fast, at Danmark ikke køber F-35 billigere end Norge.

- Danmark og Norge kommer til at købe fly på akkurat samme kontrakt og vil betale nøjagtig det samme for dem, siger han til nyhedsbureauet.

f-35-med-kampagnelogo Dansk politik - 13. maj 2016 Nye kampfly koster piloter jobbet

Dansk-norske forskelle

Det danske forsvarsministerium ønsker ikke at gå dybere ind i de norske beregninger, men peger over for Ekstra Bladet på flere punkter, der kan trække de norske levetidsomkostninger op:

Norge planlægger med to eskadriller. Danmark planlægger med én.

De norske levetidsomkostninger er beregnet for 30 års brug efter leverance af sidste fly. De danske er beregnet for 30 år efter leverance af første fly.

Både de norske og danske beregninger er foretaget i faste priser – det vil sige, at priserne er renset for inflation over årene. I de norske beregninger er der dog indregnet et estimat for realprisvækst – altså stigninger i pris ud over inflation.

De norske levetidsomkostninger indeholder inflationsfremskrivning for så vidt angår den inflation, der ligger ud over den generelle pris- og lønstigning. De danske tal er renset for inflation.

Det norske forsvar forventer at bruge et større milliardbeløb på våbenudvikling. Danmark udvikler ikke egne våben.

Norge planlægger at operere fra to baser. Danmark planlægger med én base.

De norske F-35-fly anskaffes tidligere end de danske, hvilket har betydning for prisen pr. fly.

Note: De norske beregninger er foretaget ud fra 2016-priser, mens de danske er foretaget med 2014-priser. Ekstra Bladet har taget højde for dette i de priser, der er nævnt her på siderne.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere