Thyra Frank i bog: Jeg begik plagiat

Det lugter af dokumentfalsk, buldrer Socialdemokratiet

  • Thyra Franks opsigtvækkende erkendelse får nu Socialdemokratiet på banen. Foto: Jonas Olufson
Thyra Franks opsigtvækkende erkendelse får nu Socialdemokratiet på banen. Foto: Jonas Olufson

Ældreminister Thyra Frank (LA) krøb til bekendelse i bogen 'Thyra Frank - livsglæde & stjernestunder' fra 2010.

Her erkender hun nemlig blankt, at hun i flere år kopierede den lovpligtige Arbejdspladsvurdering (APV) fra et plejehjem i Jylland - langt fra plejehjemme Lotte, hvor Thyra Frank i adskillige år svingede taktstokken, inden hun gik ind i politik.

Det er TV2 Nyhederne, som har fundet ældreministerens opsigtvækkende indrømmelse frem fra arkivet.

'Jeg er med på, at man ikke skal skrive af efter nabo-plejehjemmet, for det opdager de i kommunen. Derfor skriver jeg af efter et plejehjem i en jysk kommune, hvor jeg har en klog kollega. Hvad han ikke kan lave på papir!,' skriver hun i bogen.

Den opsigtsvækkende udtalelse i bogen får Socialdemokratiets sundhedsordfører Astrid Krag til at afkræve Thyra Frank en forklaring.

- Vi er nødt til at få undersøgt, om Thyra Frank har begået dokumentfalsk, når hun med egne ord har kopieret en APV-undersøgelse og sendt den ind i sit eget plejehjems navn, siger sundhedsordfører Astrid Krag (S) til TV2.

Glemte en enkelt gang
Thyra Frank forklarer i bogen, hvordan hendes trick engang var lige ved at blive opdaget:

- Det foregår normalt på den simple måde, at han sender sine papirer over til mig, og så ændrer jeg i logoet øverst. Jeg har kun glemt det en enkelt gang, hvilket skabte forvirring i kommunen.

Finten var smart, forklarede Thyra Frank videre dengang, fordi det kun tog hende to en halv time at kopiere APV-vurderingen. Derimod brugte den jyske kollega tre måneder på at lave den.

Ældreministeren forklarer i dag til TV2, at hun aldrig har forfalsket en hel APV-undersøgelse. Hendes udtalelser i bogen, som hun har gentaget under foredrag, var et 'karikeret' billede for at understrege en pointe, siger hun:

- Jeg ser ingen grund til, at alle plejehjem bruger så meget tid på at finde ud af, hvordan tingene skal gøres rigtigt, når vi har nogle mennesker blandt os, som er rigtig dygtige. Og der er rigtig mange ting, som jeg er blevet inspireret til af andre forstandere, og det er jeg rigtig glad for, siger hun.

Simon Emils forsvar
Thyra Frank bakkes op af partifællen, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll. Han vender på Twitter skytset tilbage mod Socialdemokratiet:

- S bør alvorligt overveje, om heksejagt fører til flere regler, dårligere pleje og værre arbejdsmiljø.

OVERBLIK: Thyra Franks citater om kopi af undersøgelse

Socialdemokratiet kræver en redegørelse fra ældreminister Thyra Frank (LA), der i en bog fra 2010 forklarede, at hun som plejehjemsforstander kopierede et andet plejehjems lovpligtige arbejdspladsvurdering.

Læs her, hvad Thyra Frank i bogen skrev om sin tid som forstander på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg i København:

- Jeg er med på, at man ikke skal skrive af efter naboplejehjemmet, for det opdager de i kommunen. Derfor skriver jeg af efter et plejehjem i en jysk kommune, hvor jeg har en klog kollega. Hvad han ikke kan lave på papir! Jeg beundrer den mand. Og som får det til at fylde.

- Det foregår normalt på den simple måde, at han sender sine papirer over til mig, og så ændrer jeg logoet øverst. Jeg har kun glemt det en enkelt gang, hvilket skabte forvirring i kommunen.

- Det tog min dygtige kollega og flere af hans kolleger tre måneder at lave en APV, som de kunne godkende i kommunen. Det tog os to en halv time at skrive den af. Vi tilføjede en kælder, for det havde de ikke derovre. Det endte med at være småpinligt, for arbejdstilsynet kom faktisk, og der var ikke det rum eller det hjørne, som de ikke studerede med lup. Selv vores toiletbrætter.

- Jeg kunne ikke lade være med at sige til dem, at jeg tror, at de har den rigtige størrelse, for det er sjældent, at der ligger noget ved siden af. Til sidst bad de om vores APV-rapport, hvorefter de sagde: ”Thyra Frank, dette er den bedste APV, vi nogensinde har set”. Jeg stod der med hektiske røde kinder og sagde: ”Mine ord om igen”.

- Ingen tvivl om, at der skal være kontrol og dokumentation. Det, jeg stiller spørgsmålstegn ved, er mængden. Vi skal hele tiden spørge os selv, om det her nu også er nødvendigt. Hvis man er et ærligt menneske og står ved sig selv, bliver man nødt til ind imellem at bøje reglerne, men jeg ved såmænd ikke, hvilke regler jeg bøjer, for jeg sidder ikke og læser i regelværket. Jeg bruger bare min sunde fornuft.

Ifølge Politiken og TV2 har Thyra Frank flere gange siden gentaget fortællingen. Blandt andet under et foredrag i 2006, som Dagbladet Ringsted gengav:

- Jeg elsker at skrive af. Der er jo ingen grund til at opfinde den dybe tallerken en gang til.

Kilde: "Thyra Frank - livsglæde & stjernestunder" fra 2010.

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Seneste i Dansk Politik
Hent flere
Seneste Nyheder
Hent flere